مقایسه مدل های AHP و ANP در پهنه بندی خطر سیل خیزی در حوضه آبخیزصوفی چای با استفاده از GIS

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF09_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 577
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی عابدینی

دانشیار ژیومورفولوژی دانشگاه محقق اردبیلی

ابوذر صادقی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی

ریوف مصطفی زاده

دانشیار مرتع و آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

سیلاب یکی از مخاطرات محیطی است که هرساله خسارت های فراوانی را به دنبال دارد. منطقه شمال غرب کشور به دلیل داشتن اقلیمی نیمه خشک و کوهستانی و درنتیجه تغییرپذیری بالای بارش، ازجمله مناطقی است که در معرض سیلابهای مخرب قرار میگیرد. حوضه آبخیز موردمطالعه صوفی چای در قسمت شمال غرب کشور و در جنوب توده کوهستان سهند قرارگرفته است. در این پژوهش از روشهای توصیفی و تحلیلی استفاده شد. متغیرهای استفاده شده در این پژوهش شامل ارتفاع، شیب، بارش، تراکم زهکشی، لیتولوژی، کاربری اراضی و فاصله از آبراهه هستند.از تصویر ماهواره ای لندست 8 برای استخراج کاربری اراضی استفاده شد. برای وزن دهی به متغیرها از نرم افزارهای Expert Choise برای مدل AHP و از نرمافزار Super Decision برای مدل ANP استفاده شد و از نرمافزار Arc GIS برای آمادهسازی لایه ها و ENVI برای استخراج کاربری اراضی استفاده شد. در مدل AHPبیشترین وزن برای متغیر بارش با 0/763 و کمترین ارتفاع با 0/73 و در مدل ANP بیشترین وزن برای بارش با 0/20203 و کمترین وزن برای فاصله از رود با 0/07000 برآورد شد. پس ازاستخراج وزنها و آماده سازی لایه و قرار گرفتن در مدل در مدل 0/01 AHP دارای پتانسیل بسیار بالا و 70/76 پتانسیل بالا و 10/82 دارای پتانسیل سیل خزی خیلی کم قرار دارند در مدل ANP نیز 0/03 دارای پتانسیل بسیار بالا و 73/03 دارای پتانسیل بالا و 18/72 دارای پتانسیل سیل خیزی خیلی کم هستند. در هر دو مدل قسمتهای شمالی حوضه نسبت به سایر مناطق حوضه دارای پتانسیل سیلخیزی بالا هستند.

کلیدواژه ها

سیلاب، پهنه بندی، صوفی چای، AHP، .ANP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.