تعیین رتبه توسعه یافتگی شهرستان های استان تهران بر اساس متغیرهای موثر بر آمایش سرزمین به منظور آینده نگری (مطالعه موردی: متغیر آب)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی «آینده ­نگاری راهبردی در حوزه علوم جغرافیایی و مطالعات شهری- منطقه ­ای»
  • کد COI اختصاصی: FSFGS01_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 388
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعباس احمدی کرچ

استادیار گروه جغرافیای سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

نیلوفر اهرون

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه جغرافیای سیاسی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

پیشرفت اقتصادی یکی از عوامل مهم توسعه است ولی تنها عامل نیست، دلیل آن این است که توسعه صرفا پدیده ای اقتصادی نیست. در کشورهای درحال توسعه، کیفیت زندگی مردم دستخوش نابرابری های منطقه ای عظیمی است که در بسیاری موارد، به سرعت در حال افزایش است. مسیله آمایش سرزمین، توزیع جغرافیایی بهینه منابع، فعالیت ها و مشاغل است. در واقع مدیریت عقلایی فضاست. به منظور آینده نگری و برای دست یبای به یک برنامه ریزی صحیح و تحقق امر توسعه، نیازمند سنجش میزان توسعه یافتگی مناطق بر اساس متغیرهای موثر بر آمایش سرزمین هستیم. این پژوهش در پی تعیین رتبه توسعه یافتگی شهرستان های استان تهران بر اساس یکی از متغیرهای موثر بر آمایش سرزمین یعنی متغیر آب است. نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی، رویکرد حاکم بر آن کمی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای مبتنی بر فیش برداری از کتب و نشریات داخلی و خارجی بوده، همچنین داده های شاخص های آبی از سالنامه آماری استان تهران که توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران در زمستان 1396 انتشار یافته، مستخرج گردیده است. برای رتبه بندی شهرستان های استان تهران از روش های تصمیم گیری چند شاخصه استفاده گردیده که بدین منظور برای وزن دهی شاخص ها از روش آنتروپی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش SAW بهره برده شده است. نتایج پزوهش نشان می دهد که بر اساس شاخص های آبی ترتیب رتبه بندی شهرستان های استان تهران به ترتیب زیر می باشد؛ تهران، شهریار، بهارستان، اسلامشهر، رباط کریم، ری، دماوند، ورامین، پاکدشت، پردیس، ملارد، قرچک، قدس، شمیرانات، پیشوا و فیروزکوه.

کلیدواژه ها

توسعه، آمایش، آنتروپی، آب، SAW

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.