بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ افدرا بر بافت تخمدان و غلظت هورمون های FSH و استروژن در موش های صحرایی ماده تیمار شده با سیکلوفسفامید

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره پژوهشی سالانه دانشجویان علوم پزشکی کشور
  • کد COI اختصاصی: AMSMED19_285
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا صالح

کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی جهرم، فارس، ایران.

حسین کارگر جهرمی

دانشگاه علوم پزشکی جهرم، فارس، ایران.

ساناز رضاییان

کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی جهرم، فارس، ایران.

هدی حق شناس

کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی جهرم، فارس، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: سیکلوفسفامید یک داروی ضد سرطان است که بعد از متابولیسم درکبد به عنوان یک عامل آلکیلاسیون عمل می کند. این دارو دارای کاربردهای کلینیکی فراوان در درمان سرطان های مختلف، لوسمی های حاد و مزمن، لنفوم های بدخیم مثل بیماری هوچکین و بیماری های خود ایمن مثل آرتریتروماتویید می باشد. همچنین دارای اثرات سمی بر سلول های بدن به ویژه در ارگان های جنسی بوده که یکی از مهمترین عوارض جانبی آن، تغییر عملکرد سیستم تناسلی و درنهایت ناباروری است. نظر به این که استفاده از گیاهان دارویی دارای عوارض کمتری است و از جنبه روانی بیماران پذیرش بهتری نسبت به آن دارند هدف این تحقیق اثر عصاره هیدروالکلی افدرا بر بافت تخمدان و غلظت هورمون های FSH و استروژن در موش های صحرایی ماده تیمار شده با سیکلوفسفامید بوده است. مواد و روش ها: در این تحقیق تجربی، 22 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار به 2 گروه 2 تایی شامل کنترل، شاهد، سیکلوفسفامید و دریافت کننده سیکلوفسفامید با عصاره هیدروالکلی افدرا با غلظت های mg/kg 250 و 500 و 1000 تقسیم شدند. عصاره هیدروالکلی افدرا به صورت گاواژ به حیوانات خورانده شد. در بیست و نهمین روز پس از شروع آزمایش و پس از توزین حیوانات، خونگیری از قلب انجام گرفت و غلظت سرمی FSH و استروژن اندازه گیری شد. همچنین از بافت تخمدان مقطع بافتی تهیه شد و تعداد فولیکول ها شمارش گردید. نتایج با آزمون آماری ANOVA در سطح معنی داری p≤0/05 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: میانگین غلظت سرمی FSH و تعداد فولیکول های آترتیک در تمام گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل و شاهد افزایش معنی دار و غلظت استروژن و تعداد فولیکول های گراف کاهش معنی دار را نشان داد. میانگین غلظت سرمی استروژن و تعداد فولیکول های بدوی و اولیه و ثانویه در گروه های تجربی 1و 7و 3 نسبت به گروه کنترل و شاهد کاهش معنی دار را نشان داد. نتیجه گیری: غلظت های عصاره هیدروالکلی افدرای استفاده شده در این تحقیق بخاطر داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی باعث تعدیل تغییرات ایجاد شده توسط سیکلوفسفامید در پارامترهای مورد بررسی ، در موش های صحرایی گردید.

کلیدواژه ها

افدرا، سیکلوفسفامید، موش صحرایی، تخمدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.