بررسی علل تخریب لوله انتقال گاز دی اکسید گوگرد در مخزن تولید آب دیفوزیون کارخانه قند شیرین مشهد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRIFST-3-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 485
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس افراسیاب گرکانی

استادیار گروه ماشین آلات مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی

مهرداد ضیا حسن پور

کارشناس ارشد گروه مهندسی خوردگی و حفاظت از مواد، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد

زیبا میرزاخانزاده

کارشناس ارشد گروه مهندسی خوردگی و حفاظت از مواد، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد ایوبی فر

کارشناس ارشد مهندسی مواد، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی

چکیده

با توجه به اهمیت فرایند دیفوزیون در پروسه تولید قند و شکر، کارکرد درست این بخش بسیار حایز اهمیت می باشد. در این بخش آب لازم با pH معین جهت استفاده در فرایند دیفوزیون از طریق واکنش آب با گاز دی اکسید گوگرد در مخزن مشخص، تولید می گردد. در این تحقیق علل تخریب لوله اصلی پخش گاز دی اکسید گوگرد در داخل مخزن تولید آب دیفوزیون بررسی گردید. جهت انجام بررسی ها، آزمون کوانتومتری بر روی ورق و ناحیه جوش، آزمون پراش اشعه ایکس بر روی محصولات خوردگی، آزمون پلاریزاسیون دینامیک بر روی نمونه جدا شده از لوله در 3 دمای 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد و آزمون دابل لوپ جهت بررسی حساسیت در نواحی اطراف جوش انجام شد. با توجه به نتایج، نواحی جوش غیرحساس بوده و دانسیته جریان خوردگی در حدود 0.0001 میلی آمپر بر سانتی متر مربع و نرخ خوردگی لوله کمتر از 2 میکرون در سال محاسبه شد. بنابراین علت اصلی تخریب ناشی از خوردگی یکنواخت نبوده، بلکه به دلیل تجمع گاز در کف لوله و تشکیل موضعی محلول های خورنده گوگرددار می باشد. لذا با اصلاح طراحی شامل تغییر در مکان لوله های انشعابی، ایجاد شیب در لوله اصلی و یا تغییر جنس لوله می توان از تشکیل موضعی محلول های خورنده جلوگیری کرده و نرخ خوردگی را کاهش داد.

کلیدواژه ها

آب دیفوزیون، خوردگی، دی اکسید گوگرد، علل شکست، کارخانه قند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.