شناخت دنیای فازی وکاربرد آن در امور مالی و حسابداری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی کاربردهای حسابداری و مدیریت
  • کد COI اختصاصی: MNGTCONF07_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 568
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد صیادی

دکتری حسابداری، موسسه آموزش عالی هاتف، سیستان و بلوچستان، زاهدان

آرزو خلیلی

کارشناسی ارشد حسابداری موسسه آموزش عالی هاتف، سیستان و بلوچستان زاهدان

بهنام مرادخانی ملال

کارشناسی ارشد حسابداری و عضو هییت علمی موسسه آموزش عالی هاتف، سیستان و بلوچستان زاهدان

چکیده

ابهام و عدم صراحت در قضاوتهای انسانی در بسیاری از رشته های علمی وجود دارد. حسابداران در برخورد با موضوع ابهام و عدم صراحت به گونه ای رفتار میکنند که گویا ابهامی وجود ندارد و یااینکه یک امر تصادفی است. حسابداری نیز در بسیاری از جنبه های مهم دارای ابهام و عدم صراحت است. مشکل ابهام و عدم صراحت در حسابداری و حسابرسی مربوط به قواعد و نظام حسابداری است. ضرورت توجه به ابهام و عدم صراحت در علم از سال 1920مطرح بوده، ولی به دلیل نبود یک مبنای منطقی قوی رشد چندانی نداشته است تا اینکه در سال 1965 پروفسور لطفی زاده، استاد ایرانی الاصل دانشگاه کالیفرنیا، نظریه مجموعه های فازی یا در اصطلاح چندمقداری را به عنوان ابزاری برای مقابله با ابهام و عدم دقت در سیستمهای بشری و فرایندهای تصمیم گیری که آن را فازی بودن نامید، مطرح ساخت . منطق فازی دارای کاربردهای گستردهای در علوم مختلف از جمله اقتصاد، مدیریت و حسابداری است.هدف این مقاله، معرفی نظریه مجموعه های فازی یا در اصطلاح چندمقداری به عنوان ابزاری برای مقابله با ابهام و عدم دقت در سیستم های بشری و فرایندهای تصمیم گیری و ارایه کاربر دهای آن درحسابداری است . نتایج این مقاله حاکی از کاربرد منطق فازی در زمینه حسابداری مدیریت 74/5) %)، حسابرسی((% 17/6 و حسابداری مالی (% 7/9) است. عمده این کاربرد ها در بحث حسابداری مدیریت مربوط به تصمیم گیری های مدیریت،ارزیابی عملکرد و هزینه یابی است.کمترین کاربرد شناخته شده منطق فازی در حسابداری مالی است .با وجود موارد متعدد ابهام و عدم صراحت در حسابداری به ویژه در حسابداری مالی، به نظر می رسد که پژوهشگران و حرفه حسابداری به حد کافی از منطق فازی و کاربرد های آن استفاده نکرد ه اند .برطرف نکردن این ابهامات می تواند منجر به کاهش در دقت و ارزش اطلاعات حسابداری شود .در حوزه حسابرسی هر چند که پژوه شهای فازی بیشتری نسبت به حسابداری مالی انجام شده است، باتوجه به ویژگی حسابرسی که مبتنی بر قضاوت انسانی و نمونه گیری است، ابعادمختلفی از ابهام وجود دارد . لذا پژوهش های فازی انجا مشده در این حوزه نیز کافی و بیانگرتمامی کاربرد های منطق فازی در حسابرسی نیست .

کلیدواژه ها

منطق فازی، کاربرد منطق فازی، پرفسور لطفی زاده، چند مقداری، حسابداری مدیریت، حسابرسی،حسابداری مالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.