مقایسه توان کانه زایی توده های گرانیتوییدی کانسار مس چوران، با استفاده از شیمی پلاژیوکلاز و بیوتیت، کمربند ماگمایی ارومیه-دختر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دهمین همایش انجمن زمین شناسی اقتصادی ایران
  • کد COI اختصاصی: CISEG10_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید طاشی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

علیرضا زراسوندی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

محسن رضایی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

کانسار مس چوران در 70 کیلومتری شهرستان بردسیر و در بخش جنوبی کمربند ماگمایی ارومیه – دختر قرار گرفته است. کانه زایی در این منطقه مرتبط با توده های گرانیتوییدی با سن الیگوسن و میوسن می باشد که در توالی آتشفشانی- رسوبی ایوسن نفوذ کرده است. در این مطالعه، شیمی پلاژیوکلازها و بیوتیت ها در تودهای نفوذی گرانودیوریتی و کوارتزدیوریتی کانسار مس چوران مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی های ریزپردازش الکترونی نشان داد که پلاژیوکلازها توده های گرانودیوریت و کوارتزدیوریت از نوع آندزین است. بر اساس نمودار Al / (Ca + Na + K) (apfu) در مقابلAn% ، کلیه پلاژیوکلازهای توده گرانودیوریتی کانسار چوران در محدوده نفوذی های کانه دار و پلاژیوکلازهای کوارتزدیوریت در محدوده نفوذی های نابارور به سمت بارور قرار گرفته است. همچنین بر اساس مطالعات انجام شده تمامی بیوتیت های گرانودیوریت و کوارتزدیوریت از نوع بیوتیت های منیزیمی است. بر اساس نمودار سه تایی (Xan)، (Xph) و (Xpdo)، بیوتیت های کانسار در محدوده بافری هماتیت - مگنتیت قرار گرفته است. میزان فلویور IV (F), ، کلر IV (Cl) و نسبت فلویور به کلر IV (F/Cl)در بیوتیت های کوارتز دیوریت، به ترتیب (2.28تا4.08)، (5.62- تا 5.52-)، (7.87تا9.64) و در گرانودیوریت به ترتیب و (2.03تا2.45)، (5.81- تا 5.66-) و (7.74 تا 8.18) می باشد. بر اساس ویژگی های ذکر شده همچون، میزان بالای Al در پلاژیوکلازهای گرانودیوریت و میزان بالای Cl و فوگاسیته اکسیژن بالا در بیوتیت های گرانودیوریت، به نظر می رسد که کانه زایی مس در کانسار چوران بیشتر مرتبط با توده های گرانودیوریتی و به میزان کمتر در ارتباط با توده های کوارتزدیوریتی است.

کلیدواژه ها

کانسار مس چوران، گرانودیوریت و کوارتزدیوریت، شیمی پلاژیوکلاز و بیوتیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.