بررسی کانه زایی سنگ آهن تنگ زاغ، حاجی آباد، استان هرمزگان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دهمین همایش انجمن زمین شناسی اقتصادی ایران
  • کد COI اختصاصی: CISEG10_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2025
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی دهقانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه هرمزگان، گروه زمین شناسی، بندرعباس، ایران

امین قادری

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه هرمزگان، گروه زمین شناسی، بندرعباس ایران

محمد پوستی

استادیار، دانشگاه هرمزگان، گروه زمین شناسی، بندرعباس، ایران

پیام توکلی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه هرمزگان، گروه زمین شناسی، بندرعباس، ایران

چکیده

در حاشیه جزایر خلیج فارس چند کانسنگ آهن از جمله کانسار آهن تنگ زاغ, کانسار آهن منطقه فین و.. وجود دارند.که پیرامون گنبدهای نمکی قرار دارند. این منابع معدنی در حوضه نهشته گذاری شده زاگرس چین خورده وجود دارند. ساز و کار پیدایش گنبدها را اکثرا دیاپیری دانسته و علت صعود آن ها را از اعماق چندین هزار متری به موقعیت کنونی، حالت شناوری در اثر وزن سبک نمک نسبت به سنگ های اطراف می دانند. حرکات تکتونیکی که در راستای ویژه ای قراردارند نیز در حرکات آغازین صعود گنبدهای نمکی و ایجاد مجراهای خروجی مجموعه سنگ ها موثر بوده اند .گنبد نمکی موران که موجب ایجاد سنگ آهن تنگ زاغ شده، در شمال بندر عباس و 110 کیلومتری جاده بندر عباس- سیرجان قرار دارد. در این گنبد سنگ های اصلی گچ و نمک بوده ، سن آنها مربوط به کامبرین و اینفراکامبرین می باشد که همراه با بالا آمدن گچ و نمک توده های آذرین اسیدی و بازیک نیز به سطح رسیده است. کانی سازی آهن بیشتر در زون های شکستگی و گسل ها به صورت پر کننده فضاهای خالی و به صورت توده ای انجام شده است.نمودارهای تعیین سری ماگمایی نمونه های مطالعه شده گنبد نمکی موران گرایش تولییتی از خود نشان می دهند و محیط تکتونیکی این سنگ ها در محیط جزایر قوسی قرار می گیرند. کانه های هماتیت بصورت اولیه و طی فرایند رسوبی و مگنتیت، کالکوپیریت ، و پیریت به صورت فازهای ثانویه و طی کانه زایی گرمابی و سولفات و کربنات مس در طی فرایند هوازدگی و سوپرژن در خود توده و سنگ میزبان دولومیتی به وجود آمده اند.

کلیدواژه ها

هماتیت، گنبد نمکی، تنگ زاغ، زاگرس چین خورده، حاجی آباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.