مقایسه راهبردهای مقابله ای، شادکامی و امید به آینده در نوجوانان بازمانده از زلزله بم با نوجوانان عادی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-5-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز افشاری

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

احمد زارعی

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

مجید محمود علیلو

استاد، دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

فاطمه نعمتی

دانشیار، دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

چکیده

مقدمه: زلزله از جمله بزرگ ترین و ویرانگرترین بلایای طبیعی است که اثرات جسمانی و روانشناختی مختلفی بر افراد جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان می گذارند. هدف: لذا هدف این پژوهش، مقایسه ی راهبردهای مقابله ای، شادکامی و امید به آینده در نوجوانان بازمانده از زلزله ی بم با نوجوانان عادی است. روش: در این پژوهش 143 نوجوان بازمانده از زلزه بم و 207 نفر از سایر نوجوانان به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای لازاروس، شادکامی آکسفورد و امید به آینده اسنایدر پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) و T گروه های مستقل تحلیل گردید. یافته ها: یافته های پژوهش نشان دادند که نوجوانان بازمانده از زلزله از راهبردهای مقابله ای مسدهه دار کمتر و از راهبردهای مقابله ای هیجان مدار بیشتر استفاده می کنند و میزان شادکامی و امید به آینده در این افراد کمتر از نوجوانان عادی است. همچنین تفاوت های جنسیتی در متغیرهای مورد مطالعه مشاهده شد. نتیجه گیری: براساس این یافته ها با انجام دادن اقدامات روان شناختی مناسب و آموزش های لازم در زمینه راهبردهای مقابله ای می توان میزان آسیب پذیری افراد زلزله زده را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

کلیدواژه ها

راهبردهای مقابله ای، شادکامی، امید به آینده، بازمانده از زلزله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.