پیش بینی روش های مقابله با فشار روانی بر اساس سبک های دلبستگی در دانشجویان دانشگاه های کاشان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-3-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز صدیقی ارفعی

دانشیار روانشناسی، گروه روانشناسی دانشگاه کاشان، دانشگاه کاشان، کاشان

زکیه نجاریان

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی دانشگاه کاشان، دانشگاه کاشان، کاشان

چکیده

مقدمه: پژوهش های انجام شده درباره نظریه دلبستگی، بیانگر اهمیت آن در ابعاد متعددی از زندگی افراد می باشد. بر طبق این نظریه تاثیر کیفیت دلبستگی در تمامی گسترهی زندگی تداوم دارد و تبیین کننده تفاوت های فردی در زمینه ی روش های مقابله با استرس می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط سبک های دلبستگی با روش های مقابله با فشار روانی است. روش: نمونه پژوهش شامل 400 نفر از دانشجویان دانشگاه های کاشان در سال تحصیلی 92-1393 بود. نمونه گیری در مرحله اول به روش خوشه ای و در مرحله بعد به صورت طبقه ای انجام گرفت. ابزارهای اندازه گیری عبارت بوده اند از پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شاور ( 1987 ) و مقیاس سبک های مقابله اندلر و پارکر ( 1990 ). برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های توصیفی، ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون به روش همزمان و آزمون تحلیل واریانس استفاده شد.یافته ها: یافته ها نشان داد که دو سبک دلبستگی ایمن و نا ایمن دوسوگرا می توانند واریانس سبک مقابله مساله مدار و هیجان مدار را به صورت معنادار پیش بینی کنند.. در بررسی روابط سه سبک دلبستگی در دانشجویان دختر و پسر، نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار در سبک دلبستگی نا ایمن دوسوگرا است. اما در استفاده از سبک های مقابله تفاوتی در جنسیت مشاهده نشد. نتیجه گیری: افراد با سبک دلبستگی ایمن بیشتر از سبک مقابله مساله مدار استفاده می کنند. بنابراین در تبیین نتایج بر اهمیت شکل گیری دلبستگی در دوران رشد و تحول و تاثیرات آن در بزرگسالی تاکید شده است. لذا می توان با ایجاد دلبستگی ایمن در دانشجویان و به دنبال آن استفاده درست از سبک های مقابله در شرایط پر استرس زندگی، قدم های مهمی را در جهت موفقیتجوانان به خصوص قشر دانشجوی کشور برداشت.

کلیدواژه ها

سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی نا ایمن، روش های مقابله با فشار روانی، دانشجویان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.