سوگ پیچیده: مطالعه شیوع شناسی توصیفی مقطعی در ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-1-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 926
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه عصاره

استادیار دانشگاه علوم پزشکی البرز- بیمارستان باهنر- ایران- کرج

محبوبه فیروزکوهی مقدم

استادیار دانشگاه علوم پزشکی زاهدان- ایران

مریم کریمی

کارشناسی ارشد مشاوره خانواده- دفتر مرکزی مشاوره وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور

منیره حسینی

دانشجوی دکترای روانشناسی، بیمارستان فارابی- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

چکیده

مقدمه : توانایی افراد در پذیرش سوگ در طیف گسترده ای از - پذیرش سوگ تا ایجاد عواقب جدی - قرار دارد. شیوع و عواقب سوگ به تفاوت های موجود در هنجارهای اجتماعی و انتظارات فرهنگی متفاوت است. هدف: هدف پژوهش حاضر ارزیابی شیوع مقطعی سوگ بغرنج (پیچیده) در یکی از استان های غربی ایران است. روش: این مطالعه به شیوه زمینه یابی مقطعی و در 751 آزمودنی مراجعه کننده به یک مرکز روانپزشکی سرپایی کرمانشاه در بازه زمانی تیر تا آذرماه سال 1391 انجام گردید. نشانه و علایم اصلی سوگ بغرنج (پیچیده)، وجود و شدت افسردگی با استفاده از چک لیست سنجش نشانه ها و علایم انواع سوگ، پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II)، ابزار سنجش نشانه های سوگ ارزیابی گردید. یافته ها: از بین افراد ارجاعی ارزیابی شده، 63 نفر تجربه اخیر سوگ را داشته اند ( 33 مرد و 30 زن) که شیوع کلی آن 8/4% بود. از این تعداد 28 نفر سوگ بغرنج (پیچیده) داشتند و شیوع کلی آن برابر 3/73% بود. همچنین 3/06% از سوگ مزمن و 0/67% از سوگ تاخیری رنج می بردند. بسیاری از این افراد اشتباها تشخیص های احتمالی روانشناختی دیگری از قبیل اضطراب و افسردگی دریافت کرده بودند. بر اساس نمره های پرسشنامه افسردگی بک II و قضاوت روانپزشک، تشخیص نهایی اختلال افسردگی ناشی از سوگ تنها در 33/4% از افرادی که سوگ پیچیده (بغرنج) داشتند، تایید شد. نتیجه گیری: شیوع سوگ پیچیده با آمارهای حاصل از گزارش های قبلی در غرب ایران قابل مقایسه است. در مطالعه حاضر تعداد قابل ملاحظه ایی از افرادی که از سوگ بغرنج رنج می برند، به اشتباه تشخیص اختلال های روانشناختی از قبیل افسردگی یا اضطراب دریافت کرده بودند. این واقعیت بیانگر لزوم برنامه های آموزشی برای خدمات مراقبتی بهداشتی اولیه در این منطقه است تا درمانگران با تظاهرات و جلوه های سوگ پیچیده آشنا شوند و این اختلال به درستی تشخیص داده شود.

کلیدواژه ها

سوگ پیچیده، شیوع شناسی، افسردگی، اضطراب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.