دریاچهٔ هامون در روایات ملی ایران و جایگاه آن در آخرالزمانی زردشتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه جندی شاپور، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JONDI-2-7_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 417
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مالکی لوطکی

دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ ایران باستان دانشگاه تهران

عباس پارساطلب

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران

چکیده

دریاچهٔ هامون در روایات ملی ایران و بخصوص در ارتباط با رروایات مرتبط به آخرالزمان شناسی زردشتی رابطهٔ تنگاتنگی دارد. نام این دریاچه در عصر اوستایی متآخر بطور فزایندهای به همراه رود هیرمند و منطقهٔ سیستان تکرار می شود. در این تحقیق کوشیده شده است نقش و اهمیت هامون در روایات ملی ایران از جنبه های مختلف مذهبی، سیاسی و آخرالزمان شناسی زردشتی پرداخته شود. وعدهٔ ظهور سه منجی زردشتی در آب کیانسه (صورت پهلوی دریاچهٔ هامون) داده شده است و پیروان دین زردشتی برای این دریاچه احترام خاصی قایل بوده اند، همچنین در متون اوستایی و پهلوی به نذز شاهان و مردمان برای آناهیتا/آناهید اشاراتی شده است. این روایات تا سالیان متمادی در بین مردم سیستان رواج داشته اند، همچنین رسم اوشیدر در بین مردم این منطقه و اطلاق نام هامون به دریاچه می تواند ریشهٔ زردشتی داشته باشد.

کلیدواژه ها

دریاچهٔ هامون، کیانسه، سیستان، اوستا، زردشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.