نقد و بررسی نظریه ادبیات غنایی در ایران (با تکیه بر ادبیات پیش از اسلام)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه جستارهای نوین ادبی، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JLSS-49-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 733
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید ذاکری کیش

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان

چکیده

شعر غنایی از مهمترین انواع ادبی در تاریخ نقد ادبی است. در تاریخ ادبیات هر سرزمینی، اشعاری وجود دارد که به همراهی موسیقی و یا برای همراهی با آن سروده می شده و از سوی دیگر، اشعاری ساده، عاطفی و موسیقایی وجود دارد که از دل جامعه عوام به وجود آمد و منشا اشعار غنایی رسمی شده است. محققان ایرانی تحت تاثیر تعریف رمانتیک شعر غنایی، اغلب این نوع شعر را اشعاری دانسته اند که بیانگر احساسات و عواطف شخصی است و من شخصی گوینده را بازگو می کند. در این مقاله که به شیوه ی سندکاوی نوشته شده است، نگارنده ضمن نقد و بررسی این دیدگاه، جلوه اصیل و بوطیقایی ادبیات غنایی را ادبیات ایران پیش از اسلام بازگو می کند. گوسان، نوازندگان دوره گردی بودند که اشعاری را به همراهی موسقی برای پادشاه و مردم روایت می کردند. از سوی دیگر، گونه های ادبی نظیر خسروانی ها و فهلویات اشعاری ذاتا غنایی هستند که منشا آن توده ی مردم است.

کلیدواژه ها

شعر غنایی، ادبیات پیش از اسلام، گوسان، خسروانی، فهلویات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.