الزامات بهبود و استقرار حکمرانی آب کشاورزی؛ تعیین گلوگاه های تغییر و تحلیل شبکه ای راهبردها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی
  • کد COI اختصاصی: GPPCONFERENCE01_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 759
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیژن نظری

محمدرضا اکبری

عبدالمجید لیاقت

چکیده

هدف اصلی این تحقیق ارایه یک روش شناسی برای درک وضعیت کنونی حکمرانی آب کشاورزی و تعیین الزامات اصلاح و دگرگونی آن بوده است. این تحقیق در سه فاز تعیین وضعیت موجود ، شناسایی راهبردهای تغییر و ترسیم مسیر دگرگونی و تعیین گلوگاه های تغییر انجام شده است. در فاز اول از تحلیل PESTLE، در فاز دوم از ماتریس TOWS و در فاز سوم از ترسیم شبکه راهبردی (راهبردهای آغازین، واسطه و پایانی) و تحلیل شاخص های شبکه استفاده شده است. داده های فاز نخست شامل مصاحبه با 248 کشاورز و پنل تخصصی بوده است. در فاز دوم و سوم نیز از پنل های تخصصی و پرسشنامه های مشخص استفاده شد. نتایج نشان داد که در شرایط کنونی، عناصر درونی (نقاط قوت و ضعف) سیستم دارای اختلال های متعددی است و به شدت نیازمند ظرفیت سازی است. در زمینه شرایط بیرونی (فرصت ها و تهدیدها)، نیز سیستم حکمرانی فعلی آب قابلیت پاسخگویی مطلوب به فرصت ها و تهدیدها را ندارد. نتایج تحقیق نشان داد که برای دگرگونی نظام حکمرانی سه دسته راهبرد باید به کار گرفته شوند که گلوگاه تغییر در مرحله آغازین شفاف سازی چشم انداز توسعه کشاورزی و مشخص کردن رسالت و جایگاه آن در توسعه ملی، در مرحله واسطه ای برخوردار شدن سیاست مداران از نگرش و درک واقع بینانه در رابطه با وضعیت آب و در مرحله پایانی سیاست گذاری جهت توسعه صنایع جانبی و تکمیلی در بخش کشاورزی است. روش شناسی پیشنهادی و یافته های پژوهش می تواند در برنامه ریزی های آتی حکمرانی آب کشاورزی مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

حکمرانی آب کشاورزی، راهبردهای بهبود وضعیت، ظرفیت سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.