تاثیر ساعات روز بر پاسخ شاخص های ایمنی مخاطی شناگران مرد جوان نخبه به یک نوبت فعالیت تناوبی شنا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی، دوره: 5، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JSP-5-18_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی فرامرزی

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تهران و بخش بیوشیمی، انستیتو پاستور ایران، تهران

عباسعلی گایینی

استاد گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تهران

محمد ارجمند

استادیار بخش بیوشیمی، انستیتو پاستور ایران، تهران

چکیده

ایمنی مخاطی اولین خط دفاعی برابر پاتوژن های مهاجم را شکل میدهد. تغییرات روزانه ایمنی مخاطی ممکن است پاسخ ها به فعالیت ورزشی را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی پاسخ شاخصهای ایمنی مخاطی شامل میزان جریان بزاق((SFR، فعالیت آلفا-آمیلاز بزاقی((sAA، غلظت ایمونوگلبولین A بزاقی((sIgA و میزان ترشح (sIgASR)sIgA به یک نوبت تمرین شنا در ساعات مختلف روز انجام شد. نه شناگر سالم مرد جوان تیم ملی شنا (سن 17/9 3/1سال؛ انحراف معیار میانگین) در طرحی counterbalanced در آزمون های 7:30صبح (AMEX) و17:00عصر (PMEX) شنا (شامل 100×12متر کرال سینه با متوسط %92 ضربان قلب بیشینه و شنا-استراحت (1:45 به فاصله حداقل 5 روز از یکدیگر و تحت شرایط تجربی یکسان شرکت کردند. بدنبال 7-5/30 ساعت ناشتایی (تنها استفاده از آب) و 8- 7 ساعت خواب شبانه، نمونه های بزاق کامل تحریک نشده 10 دقیقه قبل و بلافاصله بعد از فعالیت ورزشی و نیز 1، 3 و 24 ساعت بعد بمدت 5 دقیقه به داخل لوله هایی استریل با وزنی معین جمع آوری شدند. نمونه های بزاق به روش کالرومتری برای اندازه گیری غلظت sIgA و فعالیت sAA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. داده ها نیز با استفاده از تحلیل واریانس دو عامله 2) آزمون5×زمان) با اندازه گیری مکرر (آنووا)، آزمون تعقیبی بونفرونی و تی -جفتی تجزیه و تحلیل شدند. متوسط ضربان قلب بعد از تکرارهای شنا، کاهش وزن بعد از فعالیت شنا و حالات خلقی شناگران بهنگام نمونه گیری در هر دو آزمون ورزشی یکسان (p> 0/05)، و درجه حرارت دهان در PMEX زیادتر بود .(p< 0/05) مقادیر پایه SFR، sIgASR و فعالیت sAA برخلاف غلظت sIgA در PMEX از AMEX زیادتر بود .(p< 0/05) با وجود عدم تغییر معنی-دار SFR، بلافاصله بعد از فعالیت، مقادیر sIgA افزایش یافت (p< 0/001) که در واقع نتیجه افزایش sIgASR 4/441( p< ( است. این تغییرات با افزایش فعالیت sAA همراه بودند.همچنین، الگوی پاسخ های sIgASR و sAA برخلاف SFR و sIgA ، تفاوتی را به فعالیت در ساعات مختلف روز نشان داد 0/001< p . با وجود عدم تغییر SFR ، یک نوبت فعالیت تناوبی شنا در هر دو ساعات مختلف روز با افزایش شاخص های ایمنی مخاطی همراه بود و تاثیرساعات روز تنها بر پاسخ های sIgASR و sAA مشاهده شد. با این حال، 1 تا 3ساعت استراحت زمان کافی ای برای بازگشت تغییرات به شرایط پایه در هر دو زمان بود. در مجموع با توجه به نقش شاخص های ایمنی مخاطی، به نظر میرسد افزایش بیشتر sIgASR ، و بالاتربودن مقادیر SFR و فعالیت sAA مشاهده شده بهنگام عصر، پاسخ های قویتر ایمنی مخاطی را بهمراه داشته باشد.

کلیدواژه ها

ایمنی مخاطی، ایمونوگلبولین A بزاقی، تغییرات روزانه، شناگران نخبه، آلفا-آمیلاز بزاقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.