ارزیابى و مقایسه الگوریتم هاى بهینه سازى ژنتیک، شبیه سازى تبرید و فاخته ها در مکانیابى رقابتى تسهیلات (مطالعه موردى: بانکها)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی در مهندسی، دوره: 15، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JME-15-48_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 446
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد حکیم پور

استادیار گروه مهندسی نقشهبرداری، پردیس دانشکده فنی، دانشگاه تهران

سیامک طلعت اهری

استادیار گروه عمران، دانشکده فنی، دانشگاه تبریز

ابوالفضل رنجبر

دانشجوی دکتری عمران، نقشه برداری گرایش سیستم اطلاعات مکانی پردیس دانشکده فنی دانشگاه تهران، عضو هیات علمی دانشگاه تبریز

چکیده

این مقاله به مکانیابی بانکها تحت شرایط رقابتی با سطوح جذابیت متفاوت پرداخته است. مساله مکانیابی بانکها به فاکتورهاى زیادى نیاز داشته و جزء مسایل NP-HARD طبقه بندى میشود. استفاده از روشهاى فراابتکارى براى حل مسایل NP-HARD علیرغم تقریبی بودن، مناسبترین راه حل به نظر می-رسد. در این تحقیق از روشهاى بهینهسازى ژنتیک، شبیهسازى تبرید و الگوریتم بهینه سازى فاخته ها در حل مساله مکانیابی رقابتی بانکها استفاده شده است. روشها به طورى آماده شدند که قابلیت پیدا نمودن مکان بانک جدید با وجود بانکهاى رقیب را دارند و مکان بانک جدید از بانکهاى هم نوع خودش تا حد ممکن دورتر باید باشد (هدف بازاریابی). همچنین در مجموع کل مشتریان این نوع بانک نبایستی از یک حدى کمتر شده و میزان جذب مشترى شعبه جدید التاسیس بانک از یک تعدادى کمتر نشود (محدودیتها). بدین منظور قسمتی از شهر تبریز جهت پیاده سازى انتخاب شد. در نهایت به منظور ارزیابی کیفیت و دقت الگوریتمها از تست تکرارپذیرى و مقایسه اعداد همگرایی براى نتایج حاصل از اجراى هر الگوریتم روى داده ها استفاده شد. نتایج حاصل از این آزمونها عملکرد دقیق تر و همچنین سرعت همگرایی بیشتر، الگوریتم فاخته ها نسبت به روشهاى بهینه سازى ژنتیک و شبیه سازى تبرید در بهینه سازى مکانیابی رقابتی بانکها را نشان میدهد.

کلیدواژه ها

مکانیابی رقابتی، الگوریتم بهینه سازى فاخته ها، الگوریتم ژنتیک،الگوریتم شبیه سازى تبرید، بانکها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.