ارزیابی آسیب پذیری زیرساخت ها و سکونتگاه ها از پدیده فرونشست زمین در دشت دامغان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه ژئومورفولوژی کاربردی ایران، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGI-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 766
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی افضلی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژیومورفولوژی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمد شریفی کیا

استادیار گروه سنجش از دور، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سیاوش شایان

استادیار گروه ژیومورفولوژی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

ارزیابی آسیب پذیری در ارتباط با رخداد فرونشست به سبب فراگیری فضایی و هم چنین حدوث کند و بطیی با وجود اثرات خسارتبار؛ به سهولت قابلیت شناسایی و درک ندارد.ارزیابی اثرات این پدیده نیازمند ابزار دقیق با قابلیت کاربرد در سطح فضایی گسترده است.از همین رو در این تحقیق به منظور یافتن الگوی فضای آسیب پذیری منتج از فرونشینی زمین در دشت دامغان، ابتدا نرخ و دامنه فرونشست، طی دوره زمانی 6 ماهه با بهره گیری از داده های راداری سنجنده ASAR به کمک تکنیک تداخل سنجی تفاضلی راداری (D-InSAR) استخراج شد که نتایج حاکی از حدوث فرونشستی سالانه 7 سانتی متر بوده است.به منظور استخراج آسیب پذیری سازه ها و مستحدثات مستقر در محدوده مورد مطالعه ناشی از فرونشست، هسته های در حال فرونشست با نرخ و دامنه فضایی آن از طریق تداخل نگار تولیدی استخراج شد. برای درک بهینه و ارزیابی نظام مند آسیب پذیری؛ سازه ها و ساختارها به سه دسته سطح، خط و نقطه تقسیم و با روی هم گذاری هریک از لایه ها و پهنه های متشکل از طبقات سه گانه فرونشست، میزان خطرپذیری و میزان حدوث مقادیر فرونشست مربوط به انواع زیرساخت ها در محیط نرم افزاری مورد ارزیابی قرار گرفت. درقدم بعد؛ جهت راستی آزمایی یافته ها و بسته به الگوی فضایی تاثیرگذاری فرونشینی، در هریک از طبقات فرونشست؛ نقاط کنترل زمینی در هریک از این دسته ها بر روی تصاویر انتخاب و اقدام به پی جویی آنها در سطح محدوده گردید. نتایج حاصل از این پیمایش، موید شناسایی و ثبت عوارضی چون گسیختگی های طولی (عمدتا در لبه ها و مرز هسته های فرونشست)؛فرونشینی شعاعی و ایجاد فروچاله؛ و دگرگون شدن چاه های بهربرداری میباشد. تواما قرارگیری تاسیساتی چون راه ها و خط آهن و همچنین مساکن در طول این گسیختگی ها رویت و تغییرات ثبت شد؛ و عقیم شدن اراضی زراعی و کاهش ظرفیت آبخوان دشت نیز به عنوان آسیبهای محیطی فرونشست معرفی گردید.

کلیدواژه ها

ژیومورفولوژی کاربردی، فرونشست، تداخل سنجی تفاضلی راداری، آسیب پذیری، دشت دامغان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.