مساله مکانیابی پایانه های انتقال و مسیریابی مواد خطرناک توسط حمل ونقل دو وجهی ریل و جاده با درنظرگیری توازن ریسک در شبکه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JTE-9-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 455
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالسلام قادری

استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

مهدیه معقولی

دانشجوی کارشناسی ارشد ، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

حمل ونقل مواد خطرناک برخلاف مواد دیگر به واسطه داشتن مخاطرات متعدد، از جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی موردتوجه ویژه ی شرکت های حمل ونقل و برنامه ریزان حمل ونقل قرار دارد. در تحقیق پیشرو، به بررسی و مطالعه مساله مکانیابی ومسیریابی مواد خطرناک توسط حمل ونقل چندوجهی متشکل از ریل و جاده پرداخته خواهد شد. در این دسته از مسایل، علاوه بر جنبهاقتصادی یا هزینه که توسط حاملان حمل ونقل حایز اهمیت است، تمرکز متولیان و مقامات دولتی معمولا برجنبه اجتماعی یا توزیعمتوازن و عادلانه ریسک معطوف بوده است. از اینرو، مسایل مطرح شده در این حوزه از حمل ونقل دارای اهداف چندگانه و غالبامتناقض از جنس هزینه و ریسک هستند. به همین منظور در این پژوهش، یک مدل برنامه ریزی ریاضی عدد صحیح مختلط سه هدفهمبتنی به یال و باتوجه به اهداف کمینه سازی هزینه ها، کمینه سازی بیشینه ریسک یال ها و کمینه سازی بیشینه ریسک پایانه های انتقال جهت یافتن همزمان مکان بهینه ی پایانه های چندوجهی و مسیرهای بهینه جابجایی مواد خطرناک ارایه می شود. به منظور حل مدل از رویکرد محدودیت اپسیلون بهبودیافته که از لحاظ سرعت و کارآیی نسبت به نسخه سنتی آن برتری قابل ملاحظه ای دارد، استفاده خواهد شد. از آنجاییکه مدل مطرح شده دارای تعداد بسیار زیادی بهینه پارتویی است و انتخاب بهترین جواب از میان این مجموعهجواب ها برای تصمیم گیرنده مشکل است؛ بنابراین، مجموعه ای از شاخص های عملکردی متشکل از شاخص های توزیع متوازن ریسکداخل شبکه برای انتخاب جواب مناسب تر ارایه می شود. تجزیه و تحلیل هایی صورت گرفته بر روی مسایل نمونه با ابعاد مختلف، نشاناز برتری مدل ارایه شده از جنبه ی توزیع متوازن و عادلانه ریسک نسبت به مدل های مرسوم در شبکه های حمل ونقل دوجهی ریل وجاده دارد.

کلیدواژه ها

توزیع ریسک، حمل ونقل چندوجهی، مکانیابی-مسیریابی، جابجایی مواد خطرناک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.