ارتباط سازمان یادگیرنده با مدیریت کیفیت فراگیردر بین معلمان مقطع متوسطه مدارس آموزش و پرورش زابل
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دومین همایش بین المللی مدیریت، حسابداری و اقتصاد در توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: MGTCONF02_057
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 642
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زابل، زابل، ایران
عضو هییت علمی گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زابل، زابل، ایران
عضو هییت علمی گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زابل، زابل، ایران
چکیده
امروزه یادگیری فردی و سازمانی بهترین راه شناخت عوامل، شرایط، مقتضیات و کلیت محیط درونی و بیرونی سازمان و اقدام موثر در جهت افزایش کیفیت و اثربخشی سازمان است. این دیدگاه درچارچوب مفهوم مدرسه یادگیرنده به عنوان سازمان، مفهوم سازی می شود و بر این فرض بنا شده است که مدرسه از این طریق، کیفیت و توان لازم را برای انجام دادن اثرخبش و کارآمد رسالت آموزشی و پرورشی را خواهد داشت. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین سازمان یادگیرنده با مدیریت کیفیت فراگیر در بین معلمان مقطع متوسطه مدارس آموزش و پرورش شهرستان زابل می باشد. پژوهش حاضر برحسب هدف کاربردی و از نظر اجرا از نوع توصیفی- همبستگی است که محقق در آن درصدد پیدا کردن رابطه بین سازمان یادگیرنده و مولفه های آن با مدیریت کیفیت فراگیر در مدارس آموزش و پرورش زابل می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع دبیرستان، که تعداد آنها 700 نفر می باشد و برای تعیین حجم نمونه، با استفاده از جدول مورگان تعداد 248 نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سازمان یادگیرنده واتکینز و مارسیک (2008) و مدیریت کیفیت فراگیر TQM از موسسه کیفیت فدرال آمریکا (2005) که روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفته، استفاده شده است. در پژوهش حاضر با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 20 از آزمون های استنباطی متناسب استفاده شده ا ست. یافته های تحقیق نشان داد که سازمان یادگیرنده و مولفه های آن با مدیریت کیفیت فراگیردر بین معلمان مقطع متوسطه مدارس آموزش و پرورش زابل ارتباط معنادار و مثبت دارد.کلیدواژه ها
سازمان یادگیرنده، مدیریت کیفیت فراگیر، معلمان، آموزش و پرورش زابلمقالات مرتبط جدید
- تحلیل تطبیقی مربیگری راه حل محور و مسئله محور؛ تفاوتها، مزایا و کاربردها
- بررسی تاثیر ذهن آگاهی بر تابآوری : نقش تعدیل گر پشیمانی کارراهه (مورد مطالعه : دانشگاه علوم پزشکی بابل )
- الگوی مربیگری حل مسئله با تاکید بر مولفه های هوش هیجانی
- کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی با تاکید بر مربیگری
- نقش معلم رهبری در ارتقای سلامت روانی دانش آموزان بامیانجی گری مهارت حل مسئله
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.