تحلیل مقایسه‎ای روند بارش و خشکسالی در خراسان بزرگ

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی چالش های زیست محیطی و گاهشناسی درختی
  • کد COI اختصاصی: ISCCDCE04_335
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عساکره

دانشیار اقلیم شناسی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

آذر بیرانوند

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خرم آباد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، خرم آباد، ایران.

سعیده اشرفی

دانشجوی دکتری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

خشکسالی از مهم ترین بلایای محیطی است که اثرات آن در جوانب مختلف زندگی انسانی و نیز محیط زیست بروز می یابد. چگونگی میزان، شدت، مدت بروز و نیز گستره منطقه تحت پوشش این پدیده در اثرگذاری آن بسیار مهم است. بدین منظور برای سنجش این پدیده، در این پژوهش داده های بارش سالانه استان‎های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی در دوره آماری 30 ساله(2005-1976) به کار گرفته شده است. ابتدا داده های ایستگاهی به داده های پهنه ای تبدیل گردید و ماتریسی به ابعاد 1062×30 تولید شده است. در ادامه برای هر شبکه نمایه بارش استاندارد (SPI) در دوره مورد مطالعه بدست آورده شده است. برای سنجش روند این نمایه و نیز بارش در هر شبکه، رگرسیون خطی به روش کم ترین مربعات خطا استفاده شده است. نتایج نشان داد که روند SPI در 8/71 درصد و روند بارش در 8/66 درصد منطقه دارای معنی داری آماری می باشد. در سطح اطمینان 95 درصد روند SPI به‎جز در مناطق شمالی و شمال غربی که فاقد معنی داری یا دارای روند مثبت بوده است در بقیه مناطق دارای روند کاهشی می باشد. که با توجه به آستانه های مثبت و منفی این نمایه، روند کاهشی در آن به معنای افزایش شدت خشکالی می باشد. روند بارش نیز در سطح وسیعی از منطقه دارای روند کاهشی بوده است.

کلیدواژه ها

خشکسالی،خراسان، نمایه بارش استاندارد، رگرسیون خطی، روند بارش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.