راهکارهای مقابله با آسیب های اجتماعی در جامعه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: RSCONF01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2443
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود روزبهانی

دانشجوی دکترای ارتباطات، پژوهشگر صدا و سیما

چکیده

آسیب اجتماعی عملی فردی یا جمعی است که در چارچوب اصول اخلاقی و قواعد عام جامعه محل فعالیت کنشگران قرار نمی گیرد و در نتیجه با منع قانونی و یا قبح اخلاقی و اجتماعی روبه رو می گردد. آسیبهای اجتماعی در هر جامعه ای به اشکال مختلف قابل مشاهده هستند و هر نظامی با توجه به سیاستها و مقدورات و محضورات جامعه اقداماتی را برای مواجه ه، حذف یا تقلیل این آسیبها به کار می گیرد. آسیبهای اجتماعی تاثیرات مخربی بر فرایند پیشرفت یک جامعه دارند و توان جامعه را به شیوه های مختلف به تحلیل می برند. شناخت آسیبهای اجتماعی و آگاه سازی جامعه از انواع آن موجب ایجاد روحیه تعامل در افراد جامعه و اقدام برای کاستن از تاثیرات این آسیبها می شود. در علم پزشکی به مطالعه و شناخت ریشه های بی نظمی های ارگانیسم( موجود زنده) آسیب شناسی گفته می شود. اگر قصد داشته باشیم کالبد انسانی را به کالبد جامعه تشبیه کنیم(نظریه اندام وارگی) می توانیم آسیب شناسی را مطالعه و ریشه یابی بی نظمی های اجتماعی تعریف کنیم. آسیب شناسی اجتماعی مطالعه بی نظمی های موجود در یک جامعه و شناخت راه حلهای موجود برای رفع آن بی نظمی یا آسیب و ضایعه است. برخی از نابسامانیهای اقتصادی- اجتماعی مانند فقر و بیکاری که موجب محروم شدن گروه کثیری از افراد جامعه از حداقل های زندگی می شوند زمینه ساز نابسامانیهای دیگری چون سرقت، خودکشی، طلاق، اعتیاد و موارد مشابه می شود که برخورد و مواجه ه با آنها به مراتب مشکلتر از برخورد با موضوع اولیه یعنی موضوع اقتصادی است. شناسایی علل و انگیزه های گرایش به آنچه آسیب اجتماعی خوانده می شود و آرامش جامعه را مختل می کند، موجب پیشگیری و کنترل این پدیده ها و در نهایت سوق دادن جامعه به سمت آرامش روحی – روانی و ایجاد امنیت فکری در بین اقشار مختلف جامعه می شود. با مقوله آسیبهای اجتماعی در جوامع مختلف به اشکال مختلف برخورد می شود و آسیب اجتماعی در یک جامعه ممکن است در جامعه ای دیگر آسیب محسوب نشود. ناهنجاریهای موجود در جامعه متاثر از عوامل مختلفی هستند که حل آنها عزم جمعی را می طلبد و در چارچوب قواعد دستوری صرف نمی گنجد. کج رفتاریها در هر جامعه ای آسیب زا هستند و بخش عمده ای از توان اقتصادی و فردی جامعه در قالب تشکیل نیروهای انتظامی و قضایی و سایر بخشهای مرتبط صرف رسیدگی به این موضوع می شوند. آسیبهای اجتماعی همانند مهره های دومینو عمل می کنند که با سقوط یا حرکت یک مهره بقیه مهره ها نیز به سقوط یا حرکت وادار می شوند. ظهور دنیای مجازی در عصر ارتباطات منجر به کوچ بخشی از آسیبهای اجتماعی از دنیای واقعی به دنیای مجازی شد. این امر موجب پیچیده تر شدن مبارزه با بخشی از جرمها و آسیبهای موجود در جامعه شد. خروج از سنت و ورود به دنیای بی مهار مدرنیته نیز بخشی دیگر از آسیبها را به وجود آورد که کاملا متفاوت با آسیبهای قبلی بود. آسیب شناسی اجتماعی social-pathology واژه ای است که از علوم زیستی گرفته شده و مبتنی بر تشابه بین بیماری های عضوی و آسیب های اجتماعی(کجرویها) است و از دیدگاه پزشکی به فرایند ریشه یابی بیماری ها گفته می شود. با ریشه یابی آسیبها امکان مبارزه تسهیل می شود و هزینه های مبارزه نیز به میزان بسیاری پایین می آید.

کلیدواژه ها

مقابله، آسیبهای اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.