نقش نخبگان ایرانی - اسلامی در توسعه ی علوم و فنون ایران و جهان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: نخبگان فرهنگی،خودباوری در فرهنگ اسلام و ایران
  • کد COI اختصاصی: NOKHBEGAN01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 6672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه برزن

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

چکیده

ظهور و رشد سریع فرهنگ و تمدن اسلامی یکی از حوادث بسیار مهم تاریخ بشری است که ذهن مورخان و تمدن شناسان بزرگی را به خود جلب کرده است شاهکار مسلمانان و بخصوص نخبگان مسلمان ایرانی در این است که جنبش و تحولی در جهان پدید آوردند و تمدن عظیم و با شکوهی را بنا نهادند که قرن ها بشر از فیض وجود آن، بهره مند شد و تاریخ تمدن به وجود آن افتخار می کند. مسلمین در طول چندقرن آنچنان که در علوم، صنایع، فلسفه، حقوق، سیاست، اقتصاد و نظامات اجتماعی پیشرفت نمودند که حتی به اقرار دانشمندان غربی تمدن کنونی اروپا و غرب، بیش از هرچیز دیگراز آن مایه گرفته است و در این میان سهم دانشمندان مسلمان ایرانی در زمینه های مختلف علوم درخشش بیشتری دارد و ایرانیان مسلمان گوی سبقت را در تولید علم ربودند به طوری که تمدن اسلامی منشا یک فرهنگ عظیم انسانی گردید . اصولا ایرانیان با داشتن سوابق ممتد در تمدن و فرهنگ، شایستگی آن را داشته اند که ملتهای دیگر را تحت تاثیر قرار داده و آنها را پیرو خویش قرا ردهند بیشتر دانشمندان اسلامی چه در علوم دینی و چه در علوم عقلی و تجربی از لحاظ نژآد ایرانی به شمار می رفتند. دستاوردهای نخبگان و دانشمندان مسلمان ایرانی در تولید علم در جهان طی چندین قرن، که هریک در رشته مربوطه خود سرآمد دوران بودند، علم را فعالانه در بسیاری از سرزمین های جهان اسلامی پی ریزی کردند که بعدها غرب و اروپا از آن استفاده ها برد. نخبگان و دانشمندان مسلمان ایرانی چون ابن سینا، رازی، خوارزمی، خواجه نصیرالدین طوسی، ملاصدرا و .. در نهضت علمی ایران و جهان نقش مهمی داشته اند.

کلیدواژه ها

نخبگان، ایران، اسلامی، تمدن اسلامی، جهان، علوم و فنون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.