بررسى اثرات بیهوشی با هالوتان بر فاکتورهاى بیوشیمیایی کبد وکلیه در سگ

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره دانشجویان دامپزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: IVSC12_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 882
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی نوربخش

استادیار گروه علوم درمانگاهی ، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد ، ایران

محمد احمدی

دانشجوی دکتری عمومی ، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد ، ایران

اشکان صادقی

دانشجوی دکتری عمومی ، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد ، ایران

چکیده

هالوتان از دسته داروهای هوشبر استنشاقی و رایج ترین دارو در کشور ما به ویژه در مرحله نگهدارنده بیهوشی می باشد. هالوتان از دو طریق دفع می گردد، یکى از طریق تنفسی که بدون تغییر دفع می شود و راه دیگر از طریق کبد که این دارو تولید متابولیت های واسطه ای نموده که احتمالا موجب آسیب کبدى می شود. روش کار: 15 قلاده سگ سالم به طور اتفاقی به سه گروه تقسیم شدند (گروه 1، 2 و 3). همه حیوانات بوسیله داروی هالوتان تحت بیهوشی قرار گرفتند. در هر نوبت، بیهوشی در گروه اول آزمایش به مدت یک ساعت، در گروه دوم آزمایش به مدت 3 ساعت و در گروه سوم آزمایش به مدت 5 ساعت انجام گرفت تمامی بیهوشی ها با 48 فاصله در سه گروه مختلف 3(D و 1D، (2D تکرار شدند. نمونه های خون سیاهرگی جهت اندازه گیری زمان PT و PTT ، ALT ، AST ، BUN و کراتنین سرم در هر سه گروه قبل از القا بیهوشی (زمان صفر) 1، 3، 5 و 24 ساعت پس از بیهوشی از ورید وداج اخذ گردید. بحث و نتیجه گیرى: طبق تجزیه و تحلیل تغییرات فاکتورهاى مورد نظر مشخص گردید که در گروه های 2 و 3 میزان BUN و کراتینین در زمان های 3، 5 و 24 بعد از بیهوشی در مقایسه با گروه یک در نوبت سوم بیهوشی (0.05D3> p) افزایش یافت. در گروه 3 میزان BUN و کراتینین یک ساعت بعد از بیهوشی در مقایسه با گروه 1 و 2 در نوبت سوم بیهوشی افزایش یافته بود .(0.05D3> p) همچنین افزایش معنی دارى در آنزیم های ALT وAST و زمان PT با افزایش زمان بیهوشى مشاهده شد. یافته ها نشان می دهد که تکرار بیهوشی با هالوتان در زمان های طولانی باعث آسیب های کبدى و کلیوی خواهد شد.

کلیدواژه ها

بیهوشى، سگ، فاکتورهاى بیوشیمیایى، هالوتان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.