بررسی مضامین سیاسی و پایداری انقلاب ایران در شعر محمدعلی یعقوبی، نمودی از پیوند فرهنگی ایران و عراق

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF01_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 534
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین سیدی

استاد زبان و ادبیات عربی دانشگاه فردوسی مشهد

هادی قربان زاده

کارشناس ارشد زبان و ادبیات عربی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

نیک پیداست که بسیاری از آثار ادبی، متاثر از مسایل اجتماعی و سیاسی عصر خود، افزوده ای ارزشمند و شایسته در ادبیات پژوهی مطرح می شوند. روی همین اصل، از جمله عرصه های ظهور و بروزنگرش و پنداشت های مرتبط با سیاست، هنر و ا دبیات به شمار می آید. در این میان، بررسی درون مایه های شعر معاصر عراق؛ مانند دیگر دوره های ادبیات متعهد عربی، با تاثیر از موضوعات پایداری و تحولات سیاسی، قابل ژرف نگری و پی جویی می باشد. شعر انقلابی مضامین سیاسی و اجتماعی متنوعی را در بر می گیرد که موضوع اصلی آنها دعوت به مبارزه و تحمل سختی ها و مشکلات آن، بیان بیدادگری ها و ظلم و استبداد و تصویر چهره بیدادگران، ستایش آزادی و آزادی، مرثیه خوانی برای اسارت، بیان ناامیدی ها و شکست ها و امیدواری ها و پیروزی ها، بزرگداشت قهرمانان و ستایش مبارز و شهدای راه آزادی و ...شیخ محمدعلی یعقوبی (1385-1313 ه) شاعر معاصر شیعی و عراقی، با تاثیرپذیری از شرایط سیاسی و افکار و رخدادهای زمانه خود، دوره ای دیگر از ادبیات سیاسی و انقلابی را رقم زده است. بدین ترتیب، نوشتار پیش رو ضمن بیان مضامین شعری شیخ، درصدد آن است تا به تشریح و تبیین درون مایه های سیاسی انقلاب ایران درآثار وی بپردازد. یعقوبی با درایتی متعهدانه تلاش کرده است بخشی از حقایق تلخ سیاسی، و نیز دردها و مصایبی را که در دوران خود بر ملت ایران رفته است، ترسیم نماید؛ که با استفاده از این رهیافت، دیدگاه ها و رویکردهای استعمار ستیزانه و چگونگی نگرش وی در پردازش تحولات سیاسی کشف می گردد.

کلیدواژه ها

شعر معاصر عربی، یعقوبی، مضامین سیاسی، انقلاب ایران، پیوند فرهنگی، تحلیل محتوایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.