آب نماد فرهنگ و عنصری پویا در معماری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: CAUCONF01_1360
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 955
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین دلیر

دانشجوی کارشناسی مهندسی معماری موسسه آموزش عالی عمران و توسعه، همدان - ایران.

علی مرادی پسند

عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی عمران و توسعه،کارشناس ارشد مهندسی معماری دانشگاه هنراسلامی تبریز ایران

امیرحسین فرشچیان

دانشجوی دکتری تخصصی معماری اسلامی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز ایران

چکیده

معماری در ارتباط مستقیم با آب است به نحوی که حضور آن در زندگی روزمره را ملموستر گرداند . توجه به آب درمعماری به دلیل تقدس خاص آن، همواره عنصر اصلی در جاینمایی و شکلدهی به فضاها بوده است. شکل به عنوان یکی از مفاهیم آب که نزدیکترین عینیت به معنی معماری را داراست به صور مختلف در محیط تجلی مییابد . در دوران اسلامی نقش آب در معماری حالت کاربردی پیدا میکند. معماران این دوره آگاهانه سعی کرند تا بر طبیعت تسلط یافته و آن را به نظم درآورند. بعد از اسلام آب را درون معماری می آورند و در قالب شکلهای هندسی در اکثر بناهای دوران اسلامی متجلی میشود و وحدت و مرکزیت پیدا میکنند . در بعضی آیات ، آب جاری نشانه حیات وزندگی ابدی میباشد که هستی ازآن زاده میشود . بنابراین جاری بودن آب در دو مکان مسجد و باغ بهترین نمونه موردی در معماری اسلامی میباشد. همچنین به تاثیرات مختلف آب به روانشناسی محیط است؛روانشناسی محیط مطالعه پیچیده بین مردم و محیط است.علم روانشناسی محیط چارچوبی از نقطه نظرات تحقیقات و فرضیات را فراهم می آورد که می تواند به ما در درک بهتری از روابط متقابل انسان و محیط اطراف کمک می کند. با توجه به نوشتار و نمونه موضوع روش تحقیق مورد استفاده تحلیلی-توصیفی میباشد و از ابزار کتابخانه ای و اسناد و مطالعات پیوسته استفاده گردیده است . با توجه به یافته های نگارشی آب به دلیل تقدس فرهنگی در سرزمین ایران نشانی از آبادانی،متبرک بودن در میان افکار مردم مقدس بودن در میان فرهنگ عامه سرزمین و از همه مهمتر یک عنصر با ارز در دین مبین اسلام تبدیل گشته است که در معماری به عنوان مولفه اصلی معمار ایرانی استفاده گردیده و این روند باید امتدادیابد.

کلیدواژه ها

آب،فرهنگ معماری، روانشناسی محیط، معماری،معماری ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.