شناسایی و ارزیابی ریسک های پروژه با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه فازی (مطالعه موردی: پروژه سد شفارود)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی انجمن تحقیق در عملیات ایران
  • کد COI اختصاصی: ICIORS10_255
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 845
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه امین طهماسبی

استادیار دانشگاه گیلان

سید عباس ابراهیمی

دانش آموخته دکتری مدیریت صنعتی

مریم رسایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع،موسسه آموزش عالی کوشیار

چکیده

رویکرد مدیریت ریسک به عنوان یکی از حوزه های دانش مدیریت پروژه، برای شناسایی عدم قطعیت ها در رسیدن به اهداف پروژه نقش مهمی ایفا می کند. شناخت و مدیریت صحیح ریسک امری اجتناب ناپذیر برای مدیران است. در این بین ارزیابی ریسک پروژه های سدسازی بدلیل عدم قطعیت های فراوان از اهمیت زیادی برخوردار می باشند. در رو ش های کلاسیک، ارزیابی ریسک های پروژه براساس دو معیار احتمال وقوع و تاثیر آنها انجام می شود، ولی این معیارها به تنهایی بیانگر تمام جنبه های ریسک نیستند. با هدف رفع کاستی های یاد شده، در این تحقیق نخست ساختار جامعی از ریسک های اصلی پروژه های سدسازی شامل 46 ریسک در قالب 13 دسته اصلی تهیه شده است. شاخص های رتبه بندی در دو دسته اولیه و تکمیلی تقسیم شده اند. شاخص های اولیه بر مبنای احتمال و میزان اثرگذاری ریسک بر اهداف اصلی پروژه (زمان، هزینه، کیفیت و عملکرد) با وزن های متفاوت تعیین شده است، دسته دوم شاخص ها عبارتند از نزدیکی زمان وقوع ریسک، میزان مواجه با ریسک، میزان مدیریت پذیری ریسک، اثرات اجتماعی اقتصادی، اثرات زیست محیطی و عدماطمینان تخمین. از میان 46 ریسک شناسایی شده 13 ریسک مهم با توجه به شاخص های اولیه ی تعیین شد. سپس با بکارگیری سه تکنیک تصمیم گیری چند شاخصه SAW، TOPSIS ,ELECTERE فازی، ریسک های مهم رتبه بندی گردیدند. در پایان نیز با ادغام نتایج حاصل از سه تکنیک فوق ریسک های پروژه رتبه بندی شدند

کلیدواژه ها

مدیریت ریسک، تصمیم گیری چند شاخصه فازی، SAW ، TOPSIS ، ELECTERE

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.