طراحی مدل تکاملی گذار ایران به اقتصاد دیجیتال

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصادی، دوره: 18، شماره: 68
  • کد COI اختصاصی: JR_JOER-18-68_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 766
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی مرادی

دانشیار دانشگاه تهران، دانشکده کارآفرینی، گروه توسعه کارآفرینی

محمدرضا هدایتی

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد مدیریت کارآفرینی( گرایش توسعه) دانشگاه تهران،

چکیده

امروزه دیجیتال سازی اقتصاد با رویکرد ارتقای بهره وری، افزایش رشد اقتصادی وایجاد اشتغال به عنوان یکی از رویکردهای غالب در اغلب کشورهای جهان درآمده است. با توجه به ساختارهای سنتی حاکم بر تولید و تجارت کشور و پایین بودن توان رقابتی اقتصاد که با پایین بودن نرخ رشد بهره وری، رشد اقتصادی نازل و نرخ بیکاری بالا به ویژه نرخ بیکاری دانش آموختگان همراه است؛ توسعه اقتصاد دیجیتالی برایحل بخشی از مشکلات کشور درایران یک الزام و نه یک انتخاب است. هدف این پژوهش طراحی مدلی است که کشور را از یک اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد دیجیتالی انتقال دهد. با توجه به هدف این پژوهش، از نظریه زمینه استفاده میشود. دراین روش اطلاعاتی که از طریق مصاحبه گردآوری میشود، منجر به تولید نظریه و مدل میشود. بر اساس این روش، داده های مورداستفاده در آن، تجربهای و مبتنی بر دانش خبرگان است. برای تهیه،تدوین و طراحی مدل گذار در مرحله نخست ادبیاتگذار مرور و بر اساس نتایج به دست آمده، بخشی از ابعاد مدل شناسایی شد. در مرحله دو از رویکرد پژوهشی نظریه زمینه که مبتنی بر کدگذاری است، استفادهشد. برایاین منظور از روش تحقیق کیفی،دانش ضمنی خبرگان اقتصاد دیجیتال که دراین عرصه فعالند، دریافت شد. روش کدگذاری دارای سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی (گزینشی) است. حجم نمونه برای مصاحبه از خبرگان در چارچوب اشباع نظری، نهایی و متوقف شد و برای ارزیابی کیفیت و اعتبار یابی نتایج در روش تحلیل کیفی؛ معیارهای معرفی شده برای اعتبارسنجی در ادبیات، استفاده و از نرم افزار ATLAS.ti برای تحلیل یافته هاروش کیفی استفاده شد. درنهایت با تلفیق یافته های ادبیات و یافته های مصاحبه با خبرگان، مدل گذار براساس یک ساختار منطقی، طراحی و فرآیند تکاملی انتقال از وضع موجود به اقتصاد دیجیتال درایران، شناسایی و معرفی شد. یافته ها مویداین است که فرآیند تکاملی مدل کلان گذار به اقتصاد دیجیتال درایران مبتنی بر مولفه هایی است که در ابعاد تفصیلی برای گامهای شناسایی وضع موجود، فراهم کردن الزامات برای دستیابی به اقتصاد دیجیتالی، تبیین راهبردها و سیاست های رشد و توسعه اقتصاد دیجیتالی، شناسایی فرصتهای پیش روی اقتصاد دیجیتالی، توسعه کاربردهای بخشی اقتصاد دیجیتالی و وضعیت مطلوب، یعنی دستیابی به اقتصاد دیجیتال، شناسایی و معرفی شده است.

کلیدواژه ها

ساختار سنتی اقتصاد، اقتصاد دیجیتال، طراحی مدل تکاملی و روش کیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.