برآورد ارزش حفاظتی دریاچه شورابیل اردبیل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کشاورزی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGEC-11-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 418
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا دانشی

دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.

علی نجفی نژاد

دانشیار گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.

فاطمه مقصود

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

مصطفی پناهی

استادیار گروه اقتصاد محیطزیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

تالابها یکی از کلیدیترین بوم نظامهای طبیعی هستند که در طول زمان میزان بالایی از تخریب را تجربه کرده و خواهند کرد. یکی از دلایل تخریب این منابع را میتوان به دلیل ناکارآمدی نظامهای اقتصادی در ارزشگذاری درست آنها دانست که نتیجه آن، تقویت تفکر رایگان بودن این خدمات و استفاده بیرویه از چنین منابعی بوده و باعث وارد شدن آسیبهای بازگشت ناپذیر به آنها شده است. براین اساس، شاید نخستین گام در حفاظت از چنین منابعی، ارایه برآوردی شایان اعتماد از ارزش واقعی آنها برای ارتقای سطح آگاهی ذینفعان و بهره برداران مربوطه باشد. این پژوهش را باید تلاشی برای ارزیابی میزان آمادگی به پرداخت مردم استان اردبیل برای حفاظت از دریاچه شورابیل با استفاده از رویکرد ارزشگذاری مشروط (CVM) به شمار آورد که با تکیه بر طراحی و تکمیل پرسشنامه های مورد نیاز پژوهش پایهریزی شده است. دراین راستا، 218 مورد پرسشنامه در تابستان 1395 در استان اردبیل تکمیل و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داد، 53/21 درصد از پاسخگویان آمادگی دارند، بهازای هر یک از افراد خانواده خود، به طور میانگین 32135 ریال در سال برای حفاظت از دریاچه شورابیل پرداخت کنند. با تکیه بر این نتایج، ارزش کل حفاظتی دریاچه شورابیل در مجموع 21/398 میلیارد ریال در سال و ارزش حفاظتی هر هکتار از آن 125/872 میلیون ریال در سال محاسبه شد.

کلیدواژه ها

دریاچه شورابیل، ارزش گذاری مشروط، مدل لوجیت، آمادگی به پرداخت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.