بررسی تاثیر وارونگی دما بر کیفیت هوای تهران: بررسی موردی یک بازه آلودگی هوا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا
  • کد COI اختصاصی: CANPM06_492
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1946
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا تربتیان

کارشناس واحد پایش و پژوهش شرکت کنترل کیفیت هوا

سولماز احدی

کارشناس ارشد واحد پایش و پژوهش شرکت کنترل کیفیت هوا

مریم نادری

مدیر و احد پایش و پژوهش شرکت کنترل کیفیت هوا

چکیده

پارامترهای هواشناسی در برقراری شرایط پایدار جوی که در وقوع و شدت پدیده وارونگی دما بسیار تاثیرگذار می‎باشد، نقش به سزایی دارند. با توجه به موقعیت جغرافیایی و توپوگرافی شهر تهران، پدیده وارونگی دما که به طور مرتب به ویژه در ماه های سرد سال رخ میدهد عامل مهمی در ایجاد بحران‎های آلودگی هوای منطقه میباشد. در مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط کیفیت هوای تهران با پارامترهای جوی در شرایط وارونگی دما، یک بازه نه روزه 5) الی 13 دی ماه سال (1393 در نظر گرفته شد. طی این دوره کیفیت هوای تهران برای چندین روز متوالی در شرایط نامطلوب قرار داشت ‎بهگونهای که بیشترین غلظت روزانه آلاینده PM2.5 در این بازه زمانی2/7 برابر استاندارد میانگین روزانه (35 µg/m3) بوده است.جهت بررسی رفتار آلاینده ها در بازه مورد نظر، تغییرات ساعتی غلظت آلاینده های PM10، PM2.5، CO، NO ،NO2 و O3 اندازه گیری شده در ایستگاه دانشگاه شریف نسبت به تغییرات پارامترهای هواشناسی (دما، رطوبت نسبی و سرعت باد) در ایستگاه هواشناسی مهرآباد مقایسه گردید. بررسی‎ها نشان می دهد سرعت باد در اکثر روزهای این اپیزود از بزرگی بالایی برخوردار نبوده (میانگین سرعت 3 متر بر ثانیه) که عامل موثری در تجمع آلاینده ها بوده است. ارتباط بین آلاینده های هوا و پارامترهای هواشناسی فوق الذکر با استفاده از روش محاسباتی ضریب همبستگی پیرسون بررسی شد که نشان می دهد، ضریب همبستگی بین سرعت باد با آلاینده های مورد مطالعه (به غیر از (O3 به طور تقریبی یکسان بوده است .(r=-0/4) اثر دو پارامتر هواشناسی دیگر بسته به نوع آلاینده متفاوت بود. همچنین پروفایل قایم دما به منظور بررسی تغییرات بیشینه ارتفاع لایه مرزی و پایداری جو مطالعه گردید. نتایج حاصل از بررسی الگوی فشار سطح زمین نشان میدهد استقرار سیستم پرفشار در منطقه و تداوم آن منجر به برقراری شرایط پایدارجوی و تشدید وارونگی دما در طول این اپیزود شده است.

کلیدواژه ها

وارونگی دما؛ ارتفاع لایه مرزی؛ پارامترهای هواشناسی؛ آلودگی هوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.