بیعت و اشکال آن در اندیشه سیاسی اسلام

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: ماهنامه پژوهش ملل، دوره: 3، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_RNM-3-25_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 547
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود اخوان کاظمی

عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی، دانشگاه رازی کرمانشاه

سجاد رستمی

کارشناسی ارشد علوم سیاسی، دانشگاه رازی

چکیده

بیعت یکی از مهمترین مسایل اجتماعی- سیاسی در اسلام است که بنا بر شرایط و تحولات تاریخی از صدر اسلام تاکنون در اشکال متعددی متبلور گشته است. در در مقاله حاضر، هدف این است که ابتدا چیستی و چگونگی بیعت مطرح گردد و سپس اشکال آن مورد بررسی واقع شود. بدین ترتیب، در پژوهش پیشرو تلاش بر این است که به این سوالات پاسخ داده شود. ماهیت بیعت چیست و شیوه اجرایی آن چگونه بوده است بیعت چه جایگاهی در قرآن و نهج البلاغه دارد تفاوت دیدگاه های اساسی اهل سنت و اهل تشیع در قبال مسیله بیعت، در چه نقطه نظرهایی است در عصر حاضر بیعت کارکردی نمادین دارد یا آنکه اهمیت و کاربرد بنیادین خود را در جریان مسایل سیاسی حفظ نموده است بیعت به چه اشکال و صوری اجرا شده است یافته های مهم پژوهش، ارزش والای مفهوم بیعت در چارچوب بنیادین اسلام و تاکید قرآن و اولیای الهی بر آن، را تایید میکند. هر چند که نسبت به مسیله بیعت و فرایند اجرایی آن در میان مذاهب اسلامی، یک عقیده واحد وجود ندارد، ولی میتوان گفت نظام سیاسی مسلمانان امروزه در کسب مشروعیت سیاسی خویش از بیعت غافل نشده و لذا، اهمیت و کاربرد سیاسی آن در طول تاریخ اسلام حفظ شده است. روش بکارگرفته شده در تحقیق حاضر، توصیفی- تحلیلی از نوع مطالعات کتابخانه ای است.

کلیدواژه ها

بیعت، اسلام، اندیشه سیاسی، حکومت، مردم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.