بررسی اثرات برداشت شن و ماسه بر ویژگی های ریخت سنجی رسوبات بستر (مطالعه موردی: رودخانه زارم رود، استان مازندران)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-21-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 638
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین روشان

گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

قربان وهاب زاده

گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

کریم سلیمانی

گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عبدالواحد خالدی درویشان

گروه علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

برداشت شن و ماسه از بستر بسیاری از رودخانه های کشور منجر به تغییرات مورفولوژیکی، هیدرولوژیکی و ژیومورفولوژیکی آنها شده است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیرات برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه برروی ویژگیهای رسوب شناسی رسوبات بستر رودخانه زارم رود واقع در استان مازندران میپردازد. بدین منظور با تعیین چهار مقطع قبل و چهار مقطع بعد از مکان برداشت، نمونه برداری از رسوبات بستر به روش ترکیبی و در چند کرت معین در عرض رودخانه انجام و سپس ویژگی های ریخت سنجی رسوبات از جمله قطرهای بزرگ a ، متوسط b و کوچک c ، گردشدگی Rc فاکتور شکل Sf قطر ظاهری D ، کرویت S و نسبت پهنی W در آزمایشگاه اندازه گیری و در محیط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که تغییرات آماره های رسوبی S ،D ،Sf ،c ،b ،a و W در مقاطع قبل و بعد از مکان برداشت دارای اختلاف معنی داری است ولی آماره Rc اختلاف معنیداری را نشان نمیدهد. کاهش قطرهای سه گانه رسوبی بعد از محل برداشت ناشی از شکستگی رسوبات در محل برداشت بوده به طوری که کرویت ذرات نیز در این محل کاهش یافته است. عامل گردشدگی رسوبات بعد از مکان برداشت تا فاصله 600 متری از مکان برداشت دارای روندی کاهشی است و سپس افزایش پیدا میکند.

کلیدواژه ها

برداشت شن و ماسه، روش ترکیبی، ریخت سنجی رسوبات، استان مازندران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.