بررسی آلودگی خاک به فلزات سنگین با استفاده از شاخص فاکتور آلودگی در محل دفن زباله شهری زاهدان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 629
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بزی

کارشناسی ارشد، گروه مهندسی منابع طبیعی- محیط زیست - آلودگی محیطزیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست،دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

محمدرضا رضایی

استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

محمدحسین صیادی اناری

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

زباله یکی از مهم ترین منابع آلوده سازی خاک محسوب میشود. آلاینده های شیمیایی خاک ازجمله فلزات سنگین نگرانیهای عمیقی را در جهان ایجاد کردهاند. فلزات سنگین بهطور طبیعی در همه خاکها وجود دارند. حال آنکه آلودگی خاک به دلیل فعالیت های بشر روبه افزایش است. انباشت این فلزات در خاک در نهایت باعث ورود آنها به چرخه غذایی و تهدید سالمت انسان و سایر موجودات میشود. در این تحقیق آلودگی خاک مکان دفن زباله شهر زاهدان به فلزات سنگین با استفاده از شاخص آلودگی موردبررسی قرار گرفت. تعداد 20 نمونه خاک شامل 10 نمونه خاک سطحی )تا عمق 30 سانتیمتری( و 10 نمونه خاک عمقی )از عمق 30 تا 60 سانتیمتری( از محل دفن زباله برداشت شدند. برای تعیین غلظت عناصر از دستگاه جذب اتمی استفاده و برای تجزیه وتحلیل از نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت کروم، کادمیوم، سرب و آرسنیک در خاک سطحی به ترتیب 152/48، 0/213، 54/499 و 0/344 میلیگرم در کیلوگرم و در خاک عمقی به ترتیب 177/14، 0/252، 49/365، 0/414 میلیگرم در کیلوگرم میباشد. بر اساس شاخص آلودگی بیشتر ایستگاه ها در طبقه آلودگی کم تا متوسط 1( CF< و CF< 3 )1 قرارگرفته اند.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین؛ دفن زباله؛ فاکتور آلودگی؛ زاهدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.