ژیوشیمی و جایگاه تکتونوماگمایی سنگ های آتشفشانی ترشیری منطقه کنگان، شمال شرق سربیشه، خراسان جنوبی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-8-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهشید ملکیان دستجردی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

سیدسعید محمدی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

ملیحه نخعی

گروه مهندسی معدن،، دانشگاه صنعتی بیرجند، بیرجند، ایران

محمدحسین زرین کوب

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

منطقه کنگان در شمال شرق سربیشه، خراسان جنوبی و حاشیه شرقی بلوک لوت قرار دارد. در این منطقه، گدازه های بازالتی بر روی سنگ های حدواسط و اسیدی شامل آندزیت، داسیت، ریولیت (گاهی پرلیتی) رخنمون دارد. کانیهای اصلی بازالت شامل پلاژیوکلاز، اولیوین و پیروکسن، در آندزیت شامل پلاژیوکلاز، پیروکسن، بیوتیت، آمفیبول و در گدازه های اسیدی متشکل از پلاژیوکلاز، کوارتز، سانیدین، بیوتیت و آمفیبول هستند. سنگ های حدواسط و اسیدی ماهیت کالک آلکالن پتاسیم متوسط تا بالا و بازالتها ماهیت آلکالن دارند. غنی شدگی LREE نسبت به (Ce/Yb = 21/14-28/7) HREE، نسبت Zr/Y بالا 4/79) تا(10/81، غنی شدگی LILE وآنومالی منفی Eu، Nb، P، Ti ،Ba و Sr در گدازه های حدواسط و اسیدی بیانگر ماگماتیسم کالک آلکالن وابسته به فرورانش است.ویژگیهای ژیوشیمیایی نظیر نسبت La/Yb بالا (8/18)، محتوای پایین Rb به همراه نمودارهای تمایز محیط زمین ساختی، بیانگر محیط درون صفحه ای قاره ای برای بازالت است. ماگمای سازنده سنگ های مورد بررسی، نتیجه ذوب بخشی یک منبع گارنت لرزولیتی غنی شده در عمق 100 تا 110 کیلومتری است

کلیدواژه ها

آندزیت، آلکالی بازالت، حاشیه فعال قاره ای ، کنگان، بلوک لوت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.