مروری بر کاربرد روش توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی در شناسایی محدوده های آلوده شده بوسیله زهاب اسیدی معدن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: ششمین همایش انجمن زمین شناسی اقتصادی ایران
  • کد COI اختصاصی: CISEG06_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره قانعی اردکان

دانش آموخته کارشناسی ارشد اکتشاف معدن، دانشگاه یزد

احمد قربانی

عضو هییت علمی دانشکده معدن و متالورژی، دانشگاه یزد

چکیده

در پاره ای از موارد در مواد باطله، کانی های باقیمانده ای وجود دارند که از مسیر استخراج خارج شده و یا آزاد شده اند و یا گاهی اوقات استخراج مواد کانی به نحوی است که مقداری از کانی های سمی در باقیمانده مواد باطله می مانند. موادی چون کانی های سولفیدی بخصوص پیریت پس از سپری شدن زمان، اکسیده شده و اسید تولید می کنند. تولید زهاب اسیدی معدن (AMD) و تخلیه آنها به همراه فلزات سنگین به محیط اطراف می تواند آلودگی گسترده زیست محیطی را در محیط فراهم کند. امروزه با بررسی مکان های آلوده شده بوسیله AMD به این نکته رسیدند که این نواحی دارای خصوصیات الکتریکی متفاوت از محیط یا سنگ دربرگیرنده خود می شوند و می توان با کمک روشهای ژیوالکتریک بویژه ERT آنها را بررسی کرد. استفاده از روش ERT دارای چهار مزیت مهم از قبیل سرعت بالا، کاهش قابل توجه هزینه ها و غیرمخرب و مکمل بودن این روش می باشد و بدلیل سادگی این روش، از آن برای بررسیهای زیست محیطی و آلودگی های زیرزمینی استفاده میشود. در این مقاله، از توانایی و کاربرد روش ERT در بررسی و حل بخشی از مسایل زیست محیطی ناشی از آلودگی های حاصل از باطله های معدنی، به همراه یک مثال موردی آورده شده است.

کلیدواژه ها

زهاب اسیدی معدن، توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی، باطله های معدنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.