تاملی بر نگرش باباطاهر بر دو عنصر بنیادین معنای زندگی و مرگ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین همایش تجلیل از مفاخر همدان «همایش ملی هزاره باباطاهر»
  • کد COI اختصاصی: MAFAKHERCONF01_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب عزیزی

دانشجوی کارشناسی آموزش زبان و ادبیات فارسی، پردیس شهید رجایی ارومیه

سجاد پارام

دانشجوی کارشناسی آموزش زبان و ادبیات فارسی، پردیس شهید رجایی ارومیه

پیام پرسان

دانشجوی کارشناسی زبان و ادبیات فارسی، پردیس شهید رجایی ارومیه

چکیده

موضوع مقاله حاضر، بررسی چگونگی نگاه باباطاهر همدانی به زندگی و مرگ در دوبیتی های وی است. باباطاهر از سخنگویان صاحب دل و دردمند بوده و نغمه هایی که شاهد سوز درونی است سروده است. بیشتر شهرت باباطاهر به واسطه دوبیتی های شیرین و موثر عارفانه اوست. مرگ و زندگی همواره ذهن بشر را به خود مشغول داشته و موضوع پژوهش های فلسفی، آیینی و ادبی بسیاری قرار گرفته است. محال است که از زندگی سخن بگوییم، اما به مسیله مرگ نپردازیم. هر چند این دو موضوع در ظاهر مقابل یکدیگرند، اما مرگ جزو جدایی ناپذیر زندگی است و به عنوان پایان طبیعی آن در نظر گرفته می شود. هم نوایی مرگ و زندگی، در واقع اتحادی موزون، طبیعی و منطقی بین دو مساله متضاد با هم است. گرچه به طور کلی در فلسفه یا مذهب و همچنین در باور مردم، زندگی به عنوان یک امر خوشایند و مرگ پدیده ای شوم و ناخوشایند تلقی می شود، اما طرز تلقی از این مساله از شخصی بهشخص دیگر و از گروهی به گروه دیگر متفاوت است و به ارزیابی آنها از زیستن بستگی دارد. بررسی و مقایسه دیدگاه هنرمندان و به ویژه شاعران که بر اساس فلسفه فکری خاص هر یک به تصویر کشیده می شود، موضوعی بسیار جالب به نظر می رسد

کلیدواژه ها

دوبیتی، زندگی، مرگ، باباطاهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.