تأثیر زنان در معماری ایرانی،نمونه موردی؛ گوهرشاد آغا و معماری دوران تیموری

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش ملی زن و معماری
  • کد COI اختصاصی: SAMACOLLEGE01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب مرادی

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت معلم سبزوار، کارشناس ارشد مرمت و احیای بن

علی صالحی

کارشناس ارشد مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی، کارشناس موزه داری

چکیده

: در مطالعه ی تاریخ معماری ایران با نام زنانی مواجه ایم که تأثیرگذار و بانیان بناهای مهمی از معماری ما بوده اند. حضور این زنان در بعضی دوره ها پررنگ تر و در بعضی از مواقع کمرنگ است که بی شک متأثر از شرایط هردوره از تاریخ ما بوده، تاریخ ثابت کرده زنان هرگاه مجال یافته اند توجهی ویژه به هنر و معماری داشته اند. مطالعه زندگی این اشخاص، چگونگی تأثیر آنان و مشخصات بناهایی که به نام زنی مشهورند، .بحثی است که بسیار اندک به آن پرداخته شده است.مهد علیا، گوهرشاد آغا یکی از این زن هاست. گوهرشاد از اشراف خراسان بود. پدرش، امیر غیاث الدین ترخان یکی از امرای تیموری بود. او بعد از ازدواج با شاهرخ تیموری ملکه ایران شد، از او به عنوان زنی باوقار، خردمند و هنردوست نام برده اند که در کثرت رحم، اطعام، انعام، صدقات و خیرات مشهور بوده است و در حسن تدبیر، سیاست و حیا مقامی والا داشته است. در دوران حیات خود (861-780 ه.ق) گروهی از معماران و هنرمندان را گرد خود جمع نموده بود. از شاخص ترین این افراد می توان به قوام الدین شیرازی اشاره نمود. گوهرشاد به کمک قوام الدین و سایر هنرمندان بناهای باشکوهی چون مسجد جامع، مدرسه و خانقاه هرات و مسجد گوهرشاد مشهد را به وجود آورد. این مقاله به کمک مطالعه در زندگی این بانو و آثاری که منسوب به وی باقی مانده، تأثیر زنان را در تاریخ معماری ایران بررسی نموده است.

کلیدواژه ها

زن، معماری ایرانی، تاریخ معماری، گوهرشاد، معماری تیموری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.