بررسی عددی اثر زبری بستر روی مشخصات پرش هیدرولیکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC16_247
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 494
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید قلیچ

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مجتبی انصاری فیض آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مرتضی کلاهدوزان

دانشیار، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

پرش هیدرولیکی یکی از راهکارهای موثر برای استهلاک انرژی پایین دست سازه های هیدرولیکی نظیر سرریزها، تندابها و دریچه ها به منظور جلوگیری از خسارات ناشی از انرژی فوق العاده آب در سرعت های فوق بحرانی میباشد. تاکنون مطالعات آزمایشگاهی زیادی در مورد پرش هیدرولیکی بر روی بسترهای صاف و طی چند سال اخیر مطالعاتی برای کنترل پرش هیدرولیکی بر روی بسترهای زبر و موج دار انجام گرفته است. با این وجود مطالعات عددی مربوط به این پدیده دارای سابقه زیادی نیست. از طرفی نتایج مطالعات آزمایشگاهی بر روی بسترهای موج دار نشان می دهد که این نوع بسترها می توانند در استهلاک انرژی و کاهش هزینه های حوضچه آرامش بنحو قابل توجهی موثر باشند. در این تحقیق پرش هیدرولیکی روی چند نوع بستر موج دار با استفاده نرم افزار FLOW-3D v11.04 به صورت عددی شبیه سازی گردید و نتایج بدست آمده با داده های آزمایشگاهی موجود مقایسه گردید و مشخص شد که مدل عددی از دقت قابل قبولی برخوردار است. نتایج حاصل از تحقیق نشاندهنده آن است که با افزایش ارتفاع زبریها در صورتیکه فاصله دو نقطه اوج آنها ثابت باشد، استهلاک انرژی بیشتری را سبب می شود. همچنین مشخص گردید هرچه طول موج زبری استفاده شده کمتر باشد، استهلاک انرژی بیشتر است.

کلیدواژه ها

پرش هیدرولیکی، بستر زبر، مدلسازی عددی، Flow-3D

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.