مطالعه آزمایشگاهی جریان با سطح آزاد در آبخوان های آبرفتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC16_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 499
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق نادری

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران ژیوتکنیک، دانشگاه یاسوج، -

منصور پرویزی

استادیار گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه یاسوج

محمد صدقی اصل

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

چکیده

حرکت آب در لایه های زیر زمین و سطح بالا آمدن آن در نقاط مختلف خاک، یکی از مسایل بسیار مهم در زمینه های مختلف مهندسی، کشاورزی، صنعت و غیره محسوب می شود. در خصوص جریان های زیرزمینی و پروفیل سطح آب در خاک، تاکنون تحقیقات زیادی به ویژه در قالب مدل های عددی و روابط تحلیلی انجام شده است، که برای ارزیابی صحت آنها به داده های صحرایی و آزمایشگاهی نیاز است. لیکن تاکنون یک مدل آزمایشگاهی یا فیزیکی که این مسیله را به طور دقیق مورد مطالعه قرار دهد، ارایه نشده است. در مقاله حاضر سعی شده است با طراحی و تکمیل یک فلوم آزمایشگاهی به ابعاد طول، عرض و ارتفاع به ترتیب 5، 0/6 و 1 متر، صحت روابط تحلیلی ارایه شده برای دبی و نیم رخ نشت برای مصالح ریزدانه روی شیب بستر 0/0135 مورد ارزیابی و سنجش قرار گیرد. نتایج به دست آمده از آزمایش ها، به رسم نیم رخ نشت به صورت خطی و همچنین تعیین دبی عبوری انجامید. پس از مقایسه نتایج آزمایشگاهی و نتایج تحلیلی، نقاط ضعف و قوت رابطه تحلیلی مشخص می شود. پس از مقایسه نتایج دبی خروجی آزمایشگاهی با دبی رابطه تحلیلی دوپویی- فرشهایمر(1863) درصد خطای نسبی بین 4/2 تا 6/4 درصد و با مقایسه نتایج نیم رخ نشت آزمایشگاهی با رابطه نیم رخ نشت جیگر(1956) میزان خطای NOF بین 0/014 تا 0/05 به دست آمد که نشان از تطبیق بین داده های برداشت شده آزمایشگاهی با داده های حاصل از روابط تحلیلی دارد.

کلیدواژه ها

مدل آزمایشگاهی، جریان زیرسطحی، خط نشت، دبی نشت، روابط تحلیلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.