ارزیابی استقرار برخی توده های چهار گونه پونه سای ایرانی Nepeta spp در غرب تهران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI09_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 537
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه هادی

دانش آموخته دکتری فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی

عبدالعلی شجاعیان

استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس تهران ایران

فاطمه سفیدکن

استاد بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی

علی اشرف جعفری

استاد بخش تحقیقات مرتع موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع تهران ایران

چکیده

پونه سا Nepeta یکی از بزرگترین جنس های تیره نعنا است، و ایران یکی از خواستگاه های اصلی آن است. تعدادی از گونه های پونه سا در طب سنتی ایران به عنوان مدر، معرق، ضدسرفه، ضد انقباض و ضدتشنج، ضد آسم، تب بر و مسکن استفاده میشوند. از جمله فعالیت های بیولوژیک گزارش شده از متابولیت های ثانویه این جنس، می توان فعالیت روی سیستم عصبی مرکزی، فعالیت ضدباکتریایی، ضدقارچی، ضدویروسی و آنتی اکسیدانی را نام برد. با توجه به اهمیت جنس پونه سا و متابولیت های ثانویه آن، پژوهشی به منظور ارزیابی فیتوشیمیایی و مولکولی برخی توده های این جنس در ایران، به منظور کاربردهای آتی در برنامه های به نژادی، و همچنین برنامه های کشت و اهلی سازی، انجام شد. گزارش حاضر، بخشی از نتایج مراحل اولیه این پژوهش، و به عنوان اولین گزارش از استقر ار 33 توده از گونه های پونه سای ایرانی N. kotschyi.N. cataria.N. menthoidesوNcrassifolia در منطقه غرب تهران طی سال های زراعی 1391-1392 ارایه میشود. رشد گیاهان، دفعات آمادگی گیاه برای برداشت در مرحله 70%گلدهی کامل طی یک سال زراعی به منظور استفاده در ارزیابی های فیتوشیمیایی، بذردهی، و یادداشت برداری برخی صفات مورفولوژیک و فنولوژیک، حاکی از سازگاری خوب توده ها در منطقه غرب تهران میباشد.

کلیدواژه ها

پونه سا Nepeta spp تیره نعنا، توده، استقرار، غرب تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.