تدوین برنامه مبتنی بر الگوی پاسخ به مداخله و تعیین اثربخشی آن بر بهبود املانویسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی افراد استثنایی، دوره: 6، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JPE-6-22_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 898
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا امین آبادی

دانشجوی دکترای روانشناسی تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی

حمید علیزاده

استاد روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی دانشگاه علامه طباطبایی

اسماعیل سعدی پور

دانشیار روانشناسی تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی

صغری ابراهیمی قوام

دانشیار روانشناسی تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه تقویت املا بر اساس الگوی پاسخ به مداخله و تعیین اثربخشی آن بر عملکرد دانش آموزان با مشکلات املانویسی در پایه سوم ابتدایی بود. پژوهش شامل دو مرحله ی تدوین و اعتباریابی برنامه و سنجش اثربخشی آن بود. پژوهش با روش نیمه آزمایشی و طرح تک آزمودنی از نوع AB اجرا شد. از بین دانش آموزان دختر و پسر پایه ی سوم ابتدایی شهر کرج در سال تحصیلی 1394-95 تعداد 20 دانش آموز با روش هدفمند به عنوان شرکت کنندگان پژوهش انتخاب شدند. دانش اموزان بر اساس الگوی پاسخ به مداخله در مداخله ای سه ردیفی (ردیف اول شامل گروه 5 نفری در 9 جلسه 30 دقیقه ای، ردیف دوم گروههای 3 نفری در 9 جلسه 45 دقیقه ای، ردیف سوم 12 جلسه یک ساعته انفرادی) شرکت داده شدند و بر اساس برنامه تدوین شده و الگوی پاسخ به مداخله به روش آموزش مستقیم، آموزش دیدند. ابزار اندازهگیری شامل آزمون املا بود. بر اساس نتایج به دستآمده برنامه تدوین شده از اعتبار مناسبی برای اجرا برخوردار بود. داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون در هر ردیف با استفاده از روش محاسبه اندازه اثر تحلیل شدند. بر اساس ارزیابی و نظارت اجرا شده به ترتیب در هر ردیف مداخله 20 ، 10 و 20 درصد شرکتکنندگان پاسخ به مداخله داشتند و سایر شرکت کنندگان پیشرفتی پس از دریافت مداخله های اجرا شده نداشتند. با توجه به ویژگیهای شرکت کنندگان در پژوهش میتوان نتیجه گرفت که برنامه تدوین شده برای دانش آموزانی که ضعف درسی دارند مناسب است.

کلیدواژه ها

تدوین برنامه، اثربخشی، پاسخ به مداخله، املا، اختلال املانویسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.