فلورسانس کلروفیل به عنوان شاخصی از خسارت تنش یخ زدگی در چغندرقند (Beta vulgaris)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-15-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد نظامی

استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

حمید رضا خزاعی

استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

مجید دشتی

استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

احسان عیشی رضایی

محقق ارشد، مرکز تحقیقات توسعه ای، دانشگاه بن، آلمان

چکیده

به منظور بررسی امکان استفاده از شاخص های فلورسانس کلروفیل در ارزیابی تحمل ارقام چغندرقند به تنش یخ زدگی آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل ارقام چغندرقند در هفت سطح (جلگه، PP8 و Monatunno، Giada، SBSI1 و Suprema، Palma)، دماهای یخ زدگی در 10 سطح (0، 2-، 4-، 6-، 8-، 10-، 12-، 14-، 16- و 18- درجه سانتی گراد) و دوره های مختلف بازیابی در چهار سطح (2، 12، 24 و 72 ساعت) بودند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، رابطه مناسبی بین درصد بقاء بوته و کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II ارقام چغندرقند وجود داشت. در بین ارقام مورد بررسی رقم Monatunno دارای بیشترین و رقم SBSI1 دارای کمترین کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II بودند. کاهش دما به کمتر از 14 - درجه سانتی گراد باعث کاهش شدید این پارامتر شد. کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II در 24 ساعت اول پس از تنش رو به کاهش گذاشت، ولی با شروع بازیابی گیاه پس از 72 ساعت، مقادیر این پارامتر به سطح قبل از تنش نزدیک شد. این بازیافت بسته به رقم متفاوت بود و رقم Monatunno بازیافت مناسبی را در دمای 16 - درجه سانتی گراد داشت. اما این بازیافت در رقم SBSI1 مشاهده نشد و کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II مربوط به رقم اخیر در دماهای کمتر از 14 - درجه سانتی گراد به صفر رسید.

کلیدواژه ها

بقاء، چغندرقند، دوره بازیافت، کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.