روشهای مهار فرسایش و حفاظت خاک کناره ها در رودخانه صفارود

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC06_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1777
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق پرتانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس

جعفر مهدوی نیا

دانشجوی مدیریت مهندسی در سوانح طبیعی دانشگاه تهران

مصطفی جلال

دانش آموخته مهندسی ساختمانهای آبی، دانشگاه صنعت آب و برق

چکیده

یکی از اهداف مهندسی رودخانه ساماندهی رودخانه می باشد و آن عبارتست از انجام کلیه اقداماتی که یک مسیر پایدار و مشخص برای رودخانه ایجاد می کند. و بنآبراین هرگاه یک ناهمواری به صورت توده های شن و ماسه در نقاطی از بستر رودخانه ایجاد شود، رودخانه نآبسامان خواهد گردید. و برای ساماندهی آن بایستی این مصالح از بستر خارج شوند. مکانیزم تخریب و گسیختگی دیواره ها نه تنها بستگی به نوع و شدت فرسایش دارد بلکه به آبعاد ، شکل و ساختمان دیواره و خصوصیات مکانیکی مواد تشکیل دهنده آن نیز وآبسته است دیواره ها به سه گروه غیر چسبنده چسبنده و مطبق تقسیم می شوند. دیواره غیر چسبنده از شن، ماسه و لای بوده و دیوار چسنده حاوس رس و مواد ریزتر از 004/0 میلیمتر می باشند و دیواره های مطبق از لایه های مختلف چسبنده و غیر چسبنده تشکیل گردیده است. دو عام موثر در نآبسامانی رودخانه یکی جریان تالوگ و دیگری حرکت حلزونی آب در سرقوسهای خارجی می باشد در واقع ساماندهی رودخانه یعنی مهار این دو جریان که عامل اصلی نآبسامانی رودخانه هاست. جریان تالوگ جریانی است که ازعمیق ترین خط بستر جریان داشته و به علت سرعت زیاد آب در این مسیر این خط در هر جای رودخانه واقع شود باعث تخریب آن قسمت خواهد بود. حرکت حلزونی حرکتی است که در اثر برآیند نیروی گریز از مرکز و نیروی جاذبه عرضی در سرقوسها ایجاد گردیده و در عرض رودخانه باعث تخریب قسمت خارجی قوس و نیز انباشته شدن مصالح رودخانه ای در قسمت داخلی قوس می گردد و یکی از نقاط اصلی برداشت شن و ماسه همین نقاط می باشد. در این مقاله با بررسی عوامل فوق، روشهای اصلاح و تثبیت دیواره های رودخانه و مراحل مختلف حفاظت در مقآبل عوامل درونی و بیرونی مورد بررسی قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

مهندسی رودخانه، جریان تالوگ، حرکت حلزونی، روشهای اصلاح و تثبیت دیواره ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.