نظریه علمی در تدریس تجربی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس سالانه پژوهش در علوم انسانی و مطالعات اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: ACHSCONF01_269
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محرم طاهرخانی

چکیده

در آموزش اثربخش علوم تجربی، انجام آزمایش و فعالیتهای عملی مناسب، یکی از ضروری ترین بخشهای برنامه درسی است که علاوه بر کمک به درک عمیق مفاهیم و افزایش انگیزه فراگیران در یادگیری علوم، سبب پرورش مهارتهای کار با ابزار، مواد و وسایل آزمایشگاهی و نیز دستیابی به سطوح بالاتر حیطههای شناختی و مهارتهای کاوشگری و حل مسیله میگردد . بررسیها نشان داده است که علیرغم انجام آزمایش در مدارس، فراگیران نمیتوانند مهارتهای لازم برای حل مسیله و انجام پژوهش را کسب نمایند . با سطح بندی انواع فعالیتهای آزمایشگاهی و مشخص نمودن سبکهای متفات این نوع فعالیتها با توجه به نوع رویکردهای انتخابی، میزان دخالت معلم و فراگیر و نیز میزان پیچیدگی فعالیتهای انجام گرفته، مشخص شده است که در بیشتر مدارس، انجام فعالیتهای آزمایشگاهی بر پایینترین سطح مهارتی یعنی توصیف یک پدیده علمی متمرکز بوده و توجه چندانی به سطوح مهارتی بالاتر نمیشود . پژوهشگران متعددی برای رفع این مشکل و ارایه طریق، به مطالعه پرداخته و روشهای گوناگونی را ارایه کردهاند؛ اما در عمل هیچ کدام از روشهای پیشنهادی نتوانستهاند راه حل جامعی برای فایق آمدن بر مشکلات موجود و تربیت فراگیرانی فکور و کاوشگر ارایه نمایند . در این مقاله، بر پایه مطالعات کتابخانهای و تجربیات موجود در کلاس درس، الگوی جدیدی ارایه میشود که تا حدودی میتواند نقاط ضعف الگویهای ارایه شده را بر طرف نماید . در الگوی پیشنهادی، برای دستیابی به سطوح بالاتر حیطه های شناختی و روانی - حرکتی، پنج مرحله برای انجام فعالیتهای آزمایشگاهی در نظر گرفته شده است . این سطوح پنجگانه از آسان به پیچیده طراحیشده اند و با گذر از یک سطح مهارتی به سطح دیگر، علاوه بر اینکه بر پیچیدگی فعالیتهای انجام گرفته افزوده میشود، نقش معلم در فرایند یاددهی - یادگیری کمتر ولی نقش فراگیران رفته رفته پررنگتر میشود . با اجرای نظاممند این روش در تمام مقاطع تحصیلی و با درجه پیچیدگی متفاوت، میتوان مهارتهای لازم برای حل مسیله و انجام پژوهش را در فراگیران پرورش داد

کلیدواژه ها

الگوی نظری، آموزش علوم تجربی، فعالیتهای آزمایشگاهی، آموزش اثربخش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.