بررسی موانع مدیریت یکپارچه شهری در ایران (مورد پژوهی : کلان شهر شیراز)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 1، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-1-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 674
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان کریم پورشیرازی

دانشجوی دکتری شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج. ایران

عمران کهزادی سیف آباد

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی. گروه شهرسازی. واحد شوشتر، خوزستان. ایران

چکیده

با توجه به جایگاه شهر به عنوان یک سازمان پیچیده که در آن از یکسو گروه های مختلف ذینفعان (شهروندان) برسر کسب منافع محدود با هم در رقابتند و از سوی دیگر، دارای اهداف توسعه فضایی و فعالیتی مشخصی است،می توان نقش مدیریت شهری را مجموعه ای از فعالیتهای سازمان یافته و هماهنگ به منظور جلوگیری از هرج ومرج و نیز جلوگیری از اتلاف و یا تخصیص نا عادلانه منابع (به ویژه زمین، آب و زیرساختهای رفاهی) در شهردانست. اصولا می توان گفت مدیریت شهری ساز و کار برقراری چنین نظم هماهنگی است که درقالب آن نیازهایکمی و کیفی جامعه شهری با توجه به شرایط موجود و گرایش های توسعه شهر تامین می شود. بی تردید با پیچیده ترو متنوع تر شدن ابعاد زندگی شهری به ویژه در کلان شهرها، مدیریت شهری نیز به پویایی و تحول نگرشی فراتر ازنگرش و عملکرد سیستم مدیریتی سنتی پیشین نیاز دارد و در این میان کلانشهر شیراز که به لحاظ ابعاد مختلفمذهبی، علمی، اقتصادی، اداری و فرهنگی یکی از کلان شهرهای پر اهمیت کشور به شمار می آید، برای ارتقاء وحتی حفظ جایگاه خود به سیستم مدیریت شهری منسجم، هماهنگ و کارایی که پاسخگوی الزامات و شرایط شهرامروز و توسعه همه جانبه آن باشد، نیاز دارد. کلان شهر شیراز در شرایط کنونی با عناوینی چون سومین شهرمذهبی، قطب الکترونیک کشور، با بالاترین پتانسیل توریستی به لحاظ وجود ارزشهای تاریخی - فرهنگی و اقلیمی-طبیعی، بالاترین مرکز پزشکی فوق تخصصی در منطقه خاورمیانه، مهمترین مرکز تجاری جنوب کشور و. ..مستلزم مدیریت شهری فراتر از مدیریت سنتی (مدل مدیریتی تمرکز یافته پایتخت محور) است. بررسی نیازهای شهرپیچیده و تخصصی امروز، گویای آن است که قوانین، ضوابط و مقررات و اصولا سیستم مدیریت شهری قانونیکنونی ما تناسبی با مدیریت شهری کارآمد و مدرن امروز جهان به طور اعم و نیازهای شهری شیراز به شکل اخص ندارد. این مقاله برآنست تا ضمن بررسی تحلیلی ناکارآمدی مدیریت شهری کنونی در ایران و به طور اخص درشهر شیراز و مشکلات و مسایل ناشی از آن، با توجه به الگوهای موفق مدیریت یکپارچه شهری، پیشنهادهای تازه ایرا توصیه کند که به ارتقاء سطح و کیفیت زندگی شهری بیانجامد.

کلیدواژه ها

مدیریت شهری، کلان شهر، مدیریت واحد شهری، توسعه شهری، کیفیت زندگی شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.