کلام الهی،زبان و فاهمه بشری در حکمت صدرایی (با تاکید بر دیدگاه علامه طباطبایی)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دو فصلنامه تأملات فلسفی، دوره: 6، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_PHM-6-17_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود قیوم زاده

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه

چکیده

ارتباط انسان با خدا در حالی که یکی مخلوقو بسیار محدود و دیگری خالق و نامتناهی است، یکی از چالش های فکری و فلسفی جدی بشر بوده و هست و دیدگاه ها و نظریات گوناگونی پیرامون آن مطرح شده است. با توجه به مبانی حکمت متعالیه صدرایی می توان نظریه ای را با نام (اشتراک معنوی و تشکیک وجودی) طرح نمود در این مشرب فکری قویم معنای اتصاف پذیری خدا به صفات جمال و کمال چون کلام وقتی کلام خدا این است که خداوند تمامی کمالات وجودی را به کامل ترین نحو دارا است و صفات سلبی نیز چیزی جز سلب نقص، یا همان اثبات کمال، نیست. همچنین صفات خدا عین یکدیگر و عین ذات الهی دانسته می شود و باید توجه داشت که (وحدت تشکیکی حقیقت وجود) اشتراک معنوی صفات الهی با صفات انسانی را در پی داشت و مستلزم اشتراک مصداقی خدا و انسان و افتادن در ورطه تشخیص نمی باشد. در مشرب فکری صدرایی و تابعین ان که خصوصا علامه طباطبایی در دوره اخیر با تکیه بر (اشتراک معنوی مفهوم وجود) و (تشکیک حقیقت اصیل وجود) و (تفکیک مقام معنا از مقام مصداق) و با توجه به مراتب معنا و کاربرد الفاظ، بر اشتراک اصل معنای صفاتی همچون تکلم، علم و قدرت و حیات و... در انسان و خدا تاکید کرده و انحصار معنا در مرتبه مادی و جسمانی غیرصحیح و نامفهوم انگاشته شده است.

کلیدواژه ها

کلام الهی،حکمت صدرایی،تشکیک وجودی،کمال مطلق،زبان،بشری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.