اجل معلق و اجل مسمی از منظر آیات و تجلی آن در روایات

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه سراج منیر، دوره: 7، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_SERAJ-7-22_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1810
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین بیات

استاد دانشگاه علامه طباطبایی، تهران

چکیده

موضوع اجل معلق (قضای مشروط) و اجل مسمی (قضای محتوم ) در ارتباط با زمان مردن آدمیان، از دیر زمان مور بحث مفسران اسلامی بوده است. بعضی از آیات قرآن کریم، در اجل معلق ظهور دارند؛ مثل آیه ی ان اعبدوا الله و اتقوه و اطیعون ، یغفر لکم من ذنوبکم و یوخرکم الی اجل مسمی ... : اینکه خدا را عبادت نمایید و تقوا پیشه کنید و از دعوت من اطلاعت نمایید تا خداوند گناهانتان را بیامرزد و مرگتان را تا وقت نامیده شده ( در علم خدا ) به تاخیر اندازد (نوح/ 3-4). لیکن برخی دیگر از آیات در اجل مسمی ظهور دارند؛ مثل ایه ی نحن قدرنا بینکم المت و ما نحن بمسبوقین : ما زمان مرگ را میان شما تعیین کرده ایم و هیچ کس آن را تغییر نتواند داد (واقعه/60). نویسنده ی این مقاله، نخست با استناد به آیات و روایات، اجل معلق و مسمی را به اثبات رسیانیده، سپس با استناد به مراتب علم خداوندی، به این نتیجه رسیده که دو گونه بودن اجل آدمی با یکدیگر منافات نداند؛ چرا که بازگشت اجل معلق به اجل مسمی می باشد.

کلیدواژه ها

اجل معلق، اجل مسمی، قضای مشروط، قضای محتوم، قدر، بداء، علم الهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.