مطالعه گفتمان در روابط بین الملل: نقد پژوهش و روش

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش حقوق عمومی، دوره: 8، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_PLR-8-21_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 666
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیرا مشیرزاده

دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

چکیده

با افزایش نفوذ پساساختارگرایی و پساتجدد گرایی در حوزه روابط بین الملل طی دو دهه اخیر، مطالعه گفتمان، مورد توجه فزاینده قرار گرفته است. اما این مطالعات همیشه از سوی جریان اصلی روابط بین الملل به این متهم شده اند که فاقد روش های نظام یافته مطالعاتی هستند، به واقعیت های تجربی توجه نمی کنند و نتوانسته اند به یک برنامه پژوهشی شکل دهند. به نظر می رسد مخالفت های دانش پژوهان که به این نوع مطالعات علاقه مند هستند با علم مدرن و روش های علمی و نگاه انتقادی آن ها به تلاش هایی که برای نظم بخشی به جهان بی نظم صورت می گیرد، جایی برای پاسخ مثبت آن ها به این تقاضای جریان اصلی باقی نمی گذارد. اما در این مقاله نویسنده می کوشد مطالعات گفتمانی را به یک برنامه پژوهشی همراه با روش شناسی نظام یافته تبدیل کند چه موضوع مطالعه تجربی نیز دارد و نوعی علم بهنجار را به معنای کوهنی آن در چارچوب استماع گفتمان یعنی استماع دانش پژوهان متعهد به مجموعه تعهداتی که لازمه این گونه مطالعات است (تلقی از گفتمان به عنوان نظام دلالت، مولد دیدن گفتمان و نقش رمی ها) سامان بخشد. در بررسی هر یک از تعهدات، نویسنده روش هایی را برای انجام مطالعات و تحقیقات عرضه می کند که می تواند در پژوهشگران علاقه مند به این چشم انداز کلیدهای راهنمای خوبی باشند.

کلیدواژه ها

روابط بین الملل، گفتمان، مطالعات گفتمانی، روش شناسی، پژوهش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.