عدالت ترمیمی، دیدگاه نوین عدالت کیفری

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش حقوق عمومی، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_PLR-5-9_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی عباسی

کارشناس ارشد حقوق جزایی و جرم شناسی و عضو انجمن اروپایی عدالت ترمیمی و میانجی گری کیفری

چکیده

ظهور مفهوم عدالت ترمیمی (Rostorative justice) حاصل تحول در نگرش ها و دیدگاه های عمومی حقوق دانان کیفری، جرم شناسان و مجریان نظام کیفری نسبت به عدالت کیفری مبتنی بر (جزا و سرکوب) (Retributive justice) و عدالت کیفری مبتنی بر (اصلاح و تربیت) (Rehabilitative justice) است که در پیوند با مفاهیم انسانی و فرهنگی و ارزش های جامعه مدنی، عدالت کیفری خلاق و پویایی را معرفی می کند. این پدیده نوظهور، صرف نظر از پیش بینی های تاریخی و فرهنگی و قبل از نظریه پردازی، استعداد در خلال برنامه های مختلف خانواده عدالت ترمیمی، نظیر میانجیگری کیفری، محافل تعیین حدود و مجازات، گفتگوهای گروه های خانوادگی و .... تجربه شده و سپس اصول اساسی و اهداف و کارکردهای آن تیوریزه شده است. عدالت ترمیمی تعریف نوینی را از مفاهیم سنتی و کلاسیک حقوق جزا و کارکرد نهادهای حقوقی دیگری ارایه داد و در عمل نیز اثرات قابل ملاحظه ای به سرنوشت اصحاب دعوی کیفری، جامعه مدنی و نهادهای نظام عدالت کیفری برجا می گذارد. عدالت ترمیمی ابتدا جرم را تعرض به اسناد و مناسبات انسانی تلقی نمود و در مرحله بعد، آن را نقض قانون جزا می داند و با در نظر گرفتن منافع اساسی بزهکار و نهادهای جامعه مدنی، بزه دیده و نیازهای اساسی و او را در تمام مراحل دادرسی کیفری، در محور توجهات قرار می دهد و کارکردها، اهداف و سازوکارهای جدیدی را در رابطه با اعمال دادرسی کیفری و نظام عدالت کیفری معرفی می کند. در سال های اخیر تلاش های جامعه بین المللی در راستای ایجاد استانداردهای واحد در مورد برنامه های عدالت ترمیمی و برنامه های میانجیگری بسیار قابل توجه بوده است، از آن جمله، توصیه نامه شورای اروپا در رابطه با میانجیگری، قطعنامه شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد مصوبه ژوییه 2٬002 را می توان نام برد.

کلیدواژه ها

نظام عدالت کیفری، بزه دیده، بزهکار، جامعه، ترمیم، توافق، مشارکت، عدالت ترمیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.