مکانیابی مراکز اسکان و امداد از منظر مدیریت بحران با ترکیب تکنیکTOPSIS وروش AHP-GISدرشهرسبزوار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیا و توسعه فضای شهری، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JGUSD-3-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 406
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا اخوان عبدالهیان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

مسعود تقوایی

استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

حمیدرضا وارثی

استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

یکی از موضوعات مهم از دیدگاه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران، شناسایی مکانهای مناسب جهت استقرار مراکز اسکان و امداد مصدومین به منظور ساماندهی سریع آسیب دیدگان است. ازاینرو پژوهش حاضر به دنبال شناسایی شاخصهای کارآمد جهت مکانیابی مراکز اسکان و امداد و همچنین اولویت بندی این شاخصها با توجه به شرایط شهر سبزوار است. در این تحقیق ابتدا شاخص های عمده مکانیابی مراکز اسکان و امداد با استفاده از روش تاپسیس اولویت بندی گردیده و سپس بر مبنای شاخصهای اولویت بندی شده، مکانیابی مراکز اسکان و امداد برای شهر سبزوار با کمک روش تحلیل سلسلهمراتبی انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که معیارهای نزدیکی به کاربری های مسکونی، نزدیکی به مراکز درمانی، نزدیکی به ایستگاه آتش نشانی، دسترسی مناسب به راهها و دوری از تاسیسات شهری خطرناک در مکانیابی مراکز اسکان و امداد دارای بیشترین اهمیت میباشد. همچنین با توجه به شرایط و ویژگیهای شهر سبزوار معیارهای نزدیکی به کاربریهای مسکونی و دسترسی مناسب به راههای دسترسی دارای بیشترین اولویت در مکانیابی این مراکز میباشد. در نهایت بر مبنای معیارهای اولویت بندی شده مشخص گردید بهترین مکان برای مراکز اسکان و امداد در شمال، شمال غرب، جنوب و غرب شهر سبزوار بهترتیب واقع درحوالی خیابانهای طالقانی، میدان دکتر علی شریعتی، خیابان امام رضا و خیابان امام خمینی میباشند.

کلیدواژه ها

اولویت بندی، تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی، مراکز اسکان و امداد، سبزوار، مکانیابی، مدیریت بحران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.