مکان یابی QTL های کنترل کننده یون های سدیم و پتاسیم در ریشه و اندام هوایی گندم تحت شرایط نرمال و تنش شوری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 45، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-45-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام مسعودی

دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

اسلام مجیدی هروان

استادپژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

محسن مردی

دانشیارپژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

محمدرضا بی همتا

استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

مشخص شده است که خروج یون سدیم و نسبت K+/Na+بیشتر در گندم با تحمل به شوری ارتباط دارد، بنابراین به منظور شناسایی QTLهای دارای تاثیرات افزایشی برای مقدار یونهای سدیم و پتاسیم در ریشه و اندام هوایی گندم، 319 لاین نوترکیب خالص (F7 RIL (گندم نان، حاصل از تلاقی رقم روشن (متحمل به شوری) و رقم فلات (حساس به شوری)، به همراه والدین و دو شاهد (ارگ، مغان 3 (در قالب دو طرح مجزا (تنش و نرمال) بهصورت بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای در سال 1391 ارزیابی شدند. صفات مورد بررسی در این تحقیق عبارت بودند از مقدار سدیم و پتاسیم ریشه و اندام هوایی، نسبت پتاسیم به سدیم ریشه و اندام هوایی و نسبت جابهجایی سدیم و پتاسیم از ریشه به اندام هوایی. از 730 نشانگر (709 نشانگر دارت و 21 نشانگر SSR (در تهیه نقشه پیوستگی استفاده شد. طول نقشه پیوستگی 71/4505 سانتیمورگان و متوسط فاصله بین دو نشانگر 17/6 سانتیمورگان بود. در مجموع 31 QTLافزایشی بهوسیله نرمافزار Cartographer QTL با استفاده از ارزش فنوتیپی هر یک از تیمارها بهطور جداگانه شناسایی شد. نتایج نشان داد که مسیرهای بیوشیمیایی تجمع یون سدیم و پتاسیم به احتمال زیاد جدا هستند و نیز صفات مقدار سدیم اندام هوایی، نسبت جابهجایی سدیم و پتاسیم از ریشه به اندام هوایی را میتوان بهعنوان شاخصهای مهمی در انتخاب ارقام متحمل به حساس در شرایط تنش شوری بهکار برد.

کلیدواژه ها

تنش شوری، صفات فیزیولوژیک، گندم نان، QTL

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.