تاثیر باکتری های افزاینده رشد گیاه PGPR برتسهیم ماده خشک بوته دورگ های دیررس ذرت

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 41، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-41-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدین حمیدی

استادیار موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج

رجب چوکان

دانشیار پژوهش بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه ای موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

احمد اصغرزاده

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب ، تهران

مجید دهقان شعار

دانشیارپژوهش موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج

چکیده

به منظور بررسی اثر کاربرد مایه تلقیح چهار سویه باکتری های افزاینده رشد گیاه شامل ازوتوباکتر کرویوکوکوم ، آزوسپیریلوم لیپوفروم ، آزوسپیریلوم برازیلنس و پسودوموناس فلورسنس بر میزان تجمع و بررسی الگوی تسهیم ماده خشک اجزای بوته و شاخص برداشت دورگ های دیررس ذرت 700، 704 و دورگ امیدبخش K18×B73 آزمایشی در سالهای 1383 و 1384 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج به صورت فاکتوریل اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل تلقیح بذر دورگ ها با مایه تلقیح هریک از باکتری ها، به تنهایی و یا تلقیح توام با تلفیق دو و جنس سه باکتری و عدم تلقیح باکتریایی بعنوان تیمار شاهد بودند. با رسیدگی فیزیولوژیک دانه ، وزن خشک کل بوته ، ساقه ، برگ ها، گل تاجی ، دانه ، پوشش های بلال و چوب بلال و شاخص برداشت تعیین شدند. نتایج نشان داد که به جز وزن خشک گل تاجی و پوشش بلال، سایر ویژگی های مورد بررسی تحت تاثیر اثر متقابل سال، دورگ ها و PGPR قرار گرفتند و بالاترین وزن خشک بوته ، برگ ، ساقه ، و چوب بلال و بیشترین وزن خشک بلال، دانه و شاخص برداشت در سال دوم به ترتیب به دورگ SC704 و دورگ SC700 تلقیح شده با باکتری های سه جنس مربوط بوده است . همچنین در هر سه دورگ در دو سال آزمایش تیمار تلقیح بذر با باکتری های سه جنس بیشترین تاثیر بر تسهیم ماده خشک داشت . این تیمار سبب افزایش 48، 15 ،4 و 30 درصدی به ترتیب در تسهیم ماده خشک به بوته ، برگ ها، ساقه و دانه و افزایش 34 درصدی شاخص برداشت نسبت به شاهد (عدم تلقیح ) شد و پس از آن ، تیمار تلفیق باکتری های ازوتوباکتر و پسودوموناس و تلقیح با هر یک از باکتری های ازوتوباکتر و پسودوموناس به ترتیب در مرتبه های بعدی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش ، مشخص نمود که الگوی تسهیم ماده خشک در دورگ های مورد مطالعه بر اساس نوع دورگ ها، دانه ای یا دو منظوره (دانه ای و علوفه ای )، تحت تاثیر PGPR قرار گرفت . همچنین کاربرد PGPR موجب تغییر روند تسهیم ماده خشک به اندام های بوته گردیده به نحوی که ماده خشک مبداء (اندام های فتوسنتزکننده مانند برگ ها) و مقصد (اندام ذخیره ای مانند ساقه و اندام زایشی مانند بلال) و چوب بلال که معیاری از رشد و نمو می باشد، افزایش یافت . همچنین میزان این افزایش برای برگ ها که اندام اصلی فتوسنتزکننده بوته می باشند و بلال بیشتر بوده که می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم منجر به افزایش شاخص برداشت و در نتیجه افزایش عملکرد دانه و علوفه این دورگ ها گردد.

کلیدواژه ها

ذرت ، تسهیم ماده خشک ، شاخص برداشت ، باکتری های افزاینده رشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.